14.10.08

Η οικονομική κρίση βάζει στο περιθώριο το Σύμφωνο Σταθερότητας στην ΕΕ

Η αναγκαιότητα στήριξης του τραπεζικού κλάδου με εκατοντάδες δισ. ευρώ, σε μία συγκυρία όπου η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται σημαντικά, βάζει στο περιθώριο τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη διατήρηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμέλια Τόρες δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ότι «όπως γνωρίζουμε, με την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης θα υπάρξει μια επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών. Τα φορολογικά έσοδα μειώνονται και σε μερικές περιπτώσεις μειώνονται πολύ».
Ωστόσο, τόνισε ότι «το σημαντικότερο πράγμα είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις χρηματοπιστωτικές αγορές και όσο νωρίτερα το πετύχουμε, τόσο νωρίτερα θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε το επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας που αρμόζει στη δυναμική μας».
Η κ. Τόρες τόνισε ότι για το 2008 η Επιτροπή προβλέπει στην ευρωζώνη ρυθμό ανάπτυξης 1,3% και 1,4% στην ΕΕ των 27 χωρών μελών. «Δηλαδή, ο ρυθμός ανάπτυξης το 2008 θα είναι κατώτερος σε σχέση με αυτόν του 2007, λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης» είπε.
Σημειώνεται ότι ήδη από τον Μάιο του 2007 οι υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης είχαν επί της ουσίας αναγνωρίσει ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για δημοσιονομική εξυγίανση έως το 2010, για όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Παράλληλα, η Γαλλία, εμμέσως πλην σαφώς, είχε ανακοινώσει ότι δεν θα πετύχαινε αυτό το στόχο, έως το 2012.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι η χώρα του είναι υποχρεωμένη να αναβάλλει, για το 2011, την εκπλήρωση του στόχου για μηδενικό έλλειμμα.
Η απόφαση για μηδενισμό του ελλείμματος μέχρι το 2010 δεν αποτελεί νομική υποχρέωση, αλλά πολιτική δέσμευση των κρατών μελών και είναι σαφές ότι στην παρούσα συγκυρία η κυρίαρχη πολιτική δέσμευση είναι η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.
Στην τροποποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας, το 2005, προβλέπεται ότι το 3% παραμένει ως ανώτατο όριο, αλλά αφού λαμβάνονται υπόψη οι λόγοι που οδήγησαν στην υπέρβαση του ορίου.
Εάν η υπέρβαση δικαιολογείται από την οικονομική ύφεση ή τη δραστική μείωση της εγχώριας παραγωγής, τότε είχε συμφωνηθεί πως η συγκεκριμένη χώρα θα κρίνεται με «ελαστικά» κριτήρια.
Newsroom ΔΟΛ

No comments: