Η ενσωμάτωση της Κίνας και της Ινδίας στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης του διεθνούς οικονομικού συστήματος είναι ο στόχος της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και τη Διάσκεψη Ασίας-Ευρώπης που λαμβάνει χώρα Παρασκευή και Σάββατο στο Πεκίνο υπό τη σκιά της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
«Πρέπει να συμπεριλάβουμε την Κίνα και την Ινδία σε αυτόν τον ουσιαστικό διάλογο και αυτό θα είναι το αντικείμενο της μετάβασής μας στην Κίνα» δήλωσε την Τρίτη στο Ευρωκοινοβούλιο ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, υπενθυμίζοντας ότι η Κίνα είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια στον κόσμο, ενώ η Ινδία θα είναι σύντομα «η πρώτη δημογραφική δύναμη στον κόσμο και είναι φυσικό να θέλουμε να τις συμπεριλάβουμε στην επανίδρυση του συστήματος».
Σαράντα τρεις αρχηγοί κρατών, οι κυβερνήσεις των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, των δέκα μελών της ASEAN και των υπολοίπων έξι ασιατικών χωρών με ιδιαίτερο οικονομικό βάρος -μεταξύ των οποίων Κίνα, Ινδία και Ιαπωνία- έχουν κληθεί στο Πεκίνο, το οποίο φιλοξενεί το μεγαλύτερο διπλωματικό γεγονός του μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Με εξαίρεση τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, όλοι οι υπόλοιποι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων μελών της Διάσκεψης Ασίας-Ευρώπης -δηλαδή το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ- θα συμμετάσχουν στη σύνοδο, η οποία θα διεξαχθεί στο εντυπωσιακό σκηνικό του Παλατιού του Λαού, στην Πλατεία Ουράνιας Γαλήνης.
Η Διάσκεψη Ασίας-Ευρώπης είναι ένα βήμα διαλόγου που συγκαλείται κάθε δύο χρόνια και δημιουργήθηκε το 1996 μετά από πρωτοβουλία του τότε προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και του πρώην πρωθυπουργού της Σιγκαπούρης Λι Κουάν Γιου, προκειμένου να αντισταθμιστεί η αμερικανική επιρροή στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.
Η Ευρώπη, υπό την προεδρία του Γάλλου Νικολά Σαρκοζί ο οποίος είναι υπέρμαχος της επανίδρυσης του καπιταλισμού, θα πρέπει να επωφεληθεί από αυτή την έβδομη σύνοδο και να ζητήσει από την Ασία, και κυρίως από τους «γίγαντες» Κίνα και Ινδία, να αποτελέσουν μέρος της επίλυσης της κρίσης που ξεκίνησε από την Αμερική.Σε αντίθεση με την Ευρώπη, η Ασία δεν έδωσε καμία συντονισμένη απάντηση στην κρίση. Μέχρι τώρα η Κίνα έχει φερθεί με σύνεση: Ο κομμουνιστικός «γίγαντας» που ενστερνίστηκε τον πλέον φρενήρη καπιταλισμό και έφτασε να γνωρίζει έναν ρυθμό ανάπτυξης πρωτόγνωρο για τα παγκόσμια δεδομένα, επιφυλάχθηκε να κριτικάρει αυτό το οικονομικό μοντέλο, λέγοντας μόνο ότι είναι έτοιμη να «αναλάβει τις διεθνείς [της] ευθύνες».
Στατιστικά στοιχεία ωστόσο που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα καταδεικνύουν ότι η κινεζική οικονομία έχει και εκείνη αρχίσει να υπομένει τις συνέπειες της κρίσης, καταγράφοντας την πρώτη εδώ και πέντε χρόνια μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στο 9%.
Η Ινδία από την μεριά της μόλις παραδέχθηκε ότι επλήγη κι εκείνη από την κρίση.Η αυξανόμενη ανησυχία λοιπόν τόσο στο Πεκίνο όσο και στο Νέο Δελχί, για την μετάδοση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, έρχεται στη κατάλληλη για τους Ευρωπαίους συγκυρία -ιδιαίτερα μετά την χλιαρή υποδοχή που επιφύλαξε η Ουάσινγκτον στην εκστρατεία για ένα νέο «Μπρέτον Γούντς».
Πάντως, η διάθεση που επιδεικνύει το Πεκίνο για συμμετοχή στις διεθνείς Συνόδους Κορυφής αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, με την ευκαιρία της σύγκλησης της Διάσκεψης Ασίας-Ευρώπης, για μία επίσημη δέσμευση για τη συμμετοχή της Κίνας στη διευρυμένη G8, όπως εξάλλου έκανε ήδη η Ινδία.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment