6.11.08

Η Μέρκελ δίνει 50 δισ. για επενδύσεις

Για στήριξη της γερμανικής οικονομίας – Νέα προσέγγιση Ε.Ε.-Σαρκοζί για την αντιμετώπιση της κρίσης

Κατερινα Καπερναρακου

H μία χώρα μετά την άλλη ανακοινώνουν μέτρα στήριξης των εθνικών τους οικονομιών με προεξάρχουσα τη Γερμανία, ενώ τα τελευταία στοιχεία για την ευρωπαϊκή οικονομία συνηγορούν υπέρ μιας απογοητευτικής κατάστασης. Ειδικότερα, η κυβέρνηση Μέρκελ ανακοίνωσε χθες ευρύ πρόγραμμα 50 δισ. ευρώ για στήριξη της γερμανικής οικονομίας. Υπό συνθήκες γενικευμένης κρίσης και η Ιταλία ετοιμάζει ένα πακέτο έως και 30 δισ. ευρώ για να διευκολύνει τον τραπεζικό δανεισμό των εταιρειών, αναφέρουν οι Financial Times.
Oι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο εμφάνισαν μείωση, αν και μικρότερη από την αναμενόμενη, ενώ η δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα δεκαετίας. Στη δε Βρετανία, η σωρεία των δυσμενών στοιχείων αυξάνει τις πιθανότητες να προχωρήσει σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας σε μία ακόμα περικοπή επιτοκίων. Ανάλογες είναι οι προσδοκίες και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Eπιπλέον, οι Ευρωπαίοι εταίροι ζήτησαν από τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να επανεξετάσει τις προτάσεις του για μεταρρύθμιση του διεθνούς οικονομικού συστήματος εν όψει της συνόδου των G20, ώστε η διαδικασία να είναι βραδύτερη και πιο συντονισμένη. Η δημιουργία ενός «νέου Μπρέτον Γουντς», όπως επαγγέλλεται ο κ. Σαρκοζί, θα απαιτήσει πολύμηνες διαβουλεύσεις. Αρκετοί διαφωνούν με τη γαλλική προσέγγιση, η οποία ζητεί περισσότερες και αυστηρότερες ρυθμίσεις για να αποφεύγονται οι κρίσεις. Επιπλέον, ανησυχούν και για τον ενισχυμένο ρόλο της Ε. Ε. στο νέο καθεστώς.

Κρατικές πρωτοβουλίες σωτηρίας
Σε επίπεδο μεμονωμένων κρατών, η κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ προωθεί την αποδέσμευση 50 δισ. ευρώ σε επενδύσεις, οι οποίες θα τονώσουν την οικονομία. Η διάρκεια των μέτρων είναι διετής και ο χαρακτήρας τους ποικίλλει από φοροαπαλλαγές στην αγορά νέων αυτοκινήτων και τις επισκευές κατοικιών έως κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, έργα υποδομής και δάνεια στις επιχειρήσεις. «Επιδιώκουμε να προστατεύσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τη στενότητα πιστώσεων», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Μίκαελ Γκλος. «Δεν πρόκειται για κλασικό πακέτο τόνωσης, αλλά για μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας, ώστε να αντέξει τον αντίκτυπο της κρίσης».
Ενδεικτικό του γενικότερου αρνητικού κλίματος στην Ευρωζώνη είναι ότι το Σεπτέμβριο μειώθηκαν οι λιανικές πωλήσεις, αν και λιγότερο από το αναμενόμενο. Η επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών και η επαπειλούμενη ύφεση μείωσαν 1,6% τις πωλήσεις συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο του 2007 και 0,2% ως προς τον Αύγουστο. Η σοβαρότερη περιστολή παρατηρήθηκε στην Ισπανία και ήταν 7,1% έναντι του 2007. Επιπλέον, η δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών στην Ευρωζώνη αναδιπλώθηκε τον Οκτώβριο σε επίπεδα ναδίρ. Ο Δείκτης Διευθυντών Προμηθειών υποχώρησε στις 45,8 μονάδες από τις 48,4 τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιούλιο 1998, ενώ οι προβλέψεις τον ήθελαν στις 46,9 μονάδες.
Επίσης, πρωτοφανή πτώση σημείωσε ο Δείκτης Διευθυντών Προμηθειών στη Βρετανία. Tον Oκτώβριο υποχώρησε στις 42,4 μονάδες, φθάνοντας επίπεδα ναδίρ από το 1996. Η παραγωγή στη μεταποίηση υποχώρησε 0,8% τον Σεπτέμβριο, δηλαδή δύο φορές πιο γρήγορα από το προβλεπόμενο. Συμπληρώνονται επτά μήνες συνεχούς κάμψης στον κλάδο, σηματοδοτώντας την πιο μακρά κάμψη από το 1980.
Η ευρύτερη βιομηχανική παραγωγή στη Βρετανία μειώθηκε και αυτή κατά 0,2%, αλλά σχετικά λιγότερο από το προβλεπόμενο 0,3%. Στην αγορά εργασίας η ζήτηση προσωπικού περιορίστηκε δραστικά τον Οκτώβριο και οι προσλήψεις ήταν οι λιγότερες της ενδεκαετίας. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών ενισχύθηκε πρώτη φορά αυτή τη χρονιά στις 55 μονάδες έναντι των 51 τον Σεπτέμβριο, λόγω βελτιωμένων προσδοκιών για την οικονομία σε ένα εξάμηνο – βέβαια, πέρυσι είχε ανέλθει στις 91 μονάδες.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_06/11/2008_290929

No comments: