"Παγώνει" το σχέδιο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών για την αγορά προβληματικών ενυπόθηκων περιουσιακών στοιχείων από τις αμερικανικές τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Henry Paulson, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Το εν λόγω πρόγραμμα αποτελούσε μέρος του ευρύτερου "πακέτου" μέτρων, συνολικού ύψους 700 δισ. δολ. για την διάσωση του αμερικανικού τραπεζικού τομέα που εγκρίθηκε τον Οκτώβριο από το Κογκρέσο.
Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για την απευθείας ενίσχυση των κεφαλαίων στα τραπεζικά ιδρύματα μέσω της αγοράς προνομιούχων μετοχών.
Ο κ. Paulson ανακοίνωσε ότι μέρος των χρημάτων που θα εξοικονομηθούν από το "πάγωμα" των αγορών ενυπόθηκων στοιχείων θα κατευθυνθεί για την ενίσχυση των αγορών των πιστωτικών καρτών, των εταιρειών χρηματοδότησης δανείων για την αγορά αυτοκινήτων αλλά και σε πάροχους φοιτητικών δανείων.
Ο ίδιες σημείωσε ότι το υπουργείο θα εξετάσει το ενδεχόμενο επέκτασης των κεφαλαίων και σε άλλους τομείς, εκτός του χρηματοοικονομικού τομέα. Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι “φωνές” που ζητούν την κατεύθυνση κεφαλαίων του προγράμματος για την ενίσχυση των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης εν μέσω της ραγδαίας επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας.
Ο κ. Paulson επισήμανε παράλληλα ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένουν εύθραυστες, ωστόσο τόνισε ότι έχουν προκύψει ενθαρρυντικά σημάδια.
Προσπάθειες για την εκπόνηση σχεδίου στήριξης της αυτοκινητοβιομηχανίας
Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi θα επιδιώξει την λήψη μέτρων από το Κογκρέσο για τη διάσωση των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων. Η κα Pelosi εξέφρασε χθες την πεποίθηση της ότι το Κογκρέσο θα εξετάσει το ενδεχόμενο "έκτακτης οικονομικής βοήθειας" για τις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης συνολικού ύψους 700 δισ. δολ. που εγκρίθηκε τον περασμένο Οκτώβριο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Κάλεσε παράλληλα την απερχόμενη κυβέρνηση Μπους να υποστηρίξει ένα σχέδιο διάσωσης του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. "Προκειμένου να εμποδίσουμε την κατάρρευση των κορυφαίων αμερικανικών επιχειρήσεων του κλάδου, τόσο το Κογκρέσο όσο και η κυβέρνηση Μπους θα πρέπει να αναλάβουν άμεση δράση", τόνισε η κα Pelosi.Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ωστόσο έχουν επισημάνει ότι το σχέδιο ενίσχυσης αφορά τον χρηματοοικονομικό κλάδο και δεν μπορεί να επεκταθεί στην αυτοκινητοβιομηχανία.
Η μετοχή της General Motors έχει υποχωρήσει σε ποσοστό άνω του 30% στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις για να διολισθήσει κάτω από τα 3 δολ. καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι η εταιρεία ενδεχομένως να μην είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητες της το νέο έτος χωρίς βοήθεια από την αμερικανική κυβέρνηση."Πρόκειται για μια από εκείνες τις εταιρείες που είναι πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν και όλοι αρχίζουν να το καταλαβαίνουν αυτό", δήλωσε ο κ. Nariman Behravesh, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Global Insight Inc. μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. "Εάν όντως καταρρεύσει, θα μπορούσε να οδηγήσει σε βαθύτερη ύφεση την αμερικανική οικονομία", συμπλήρωσε.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=617408
12.11.08
ΗΠΑ: Τροποποιείται το "πακέτο" ενίσχυσης του χρηματοπιστωτικού κλάδου
Labels:
credit_crunch,
FED,
US,
κλάδοι,
μέτρα κρίσης,
τράπεζες,
τρόποι σκέψης
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment