31.1.11

Πλουσιότερη εν μέσω κρίσης η ελίτ του χρήματος

Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι την περίοδο 2008 - 2010. Η οικονομική ύφεση σε συνδυασμό με τον καλπασμό της ανεργίας, την παραοικονομία και τα υψηλά επίπεδα φοροδιαφυγής συνέβαλαν ώστε να ανοίξει δραματικά η εισοδηματική «ψαλίδα» στην Ελλάδα, ενώ είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι το 20% του ευπορότερου πληθυσμού είχε σχεδόν είκοσι φορές μεγαλύτερο εισόδημα από το 20% των πιο φτωχών πολιτών...

Η τάση που έχει διαμορφωθεί αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, λόγω των σκληρών μέτρων λιτότητας που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου με αποτέλεσμα να διατυπώνονται πλέον φόβοι σοβαρών κοινωνικών... εκρήξεων.
Ερευνα
Τα συμπεράσματα προκύπτουν από έρευνα για την «Ανισοκατανομή του εισοδήματος στην Ελλάδα» που εκπονείται από τον καθηγητή του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθήνας Χρήστο Φράγκο σε συνεργασία με τον τελειόφοιτο Δημήτρη Κιβωτό.
Πλουσιότερη εν μέσω κρίσης η ελίτ του χρήματος
Η έρευνα καταγράφει την πορεία του συντελεστή Gini, ο οποίος μετρά την ανισότητα μιας κατανομής π.χ. του εισοδήματος σε έναν πληθυσμό, ενώ στις μετρήσεις έχει συμπεριλάβει μετανάστες, άστεγους, Tσιγγάνους, καθώς και άτομα σε ιδρύματα.
Εξετάζοντας την πορεία των τιμών Gini τα τελευταία 50 χρόνια προκύπτει ότι σημείωσε σημαντική άνοδος το 1979 επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή. Μετά το 1980 επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου μειώνεται συνεχώς για να καταγράψει τη μικρότερη τιμή του το 1989. Η εισοδηματική «ψαλίδα» αρχίζει και πάλι να μεγαλώνει από το 1992 μέχρι και το 1993 για να ακολουθήσει σταθερή πορεία τα επόμενα χρόνια. Πατάει? γκάζι από το 1997 και μετά (επί Κώστα Σημίτη), ενώ το 2005 ο Gini καταγράφει τη μεγαλύτερη τιμή (επί Κώστα Καραμανλή).
ΟΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Χάνονται μεσαία τάξη και... φόροι
Από το 2005 και μετά η τιμή του συντελεστή Gini παραμένει σταθερά στα επίπεδα-ρεκόρ.
Στην ιδανική περίπτωση της τέλειας ισότητας, παίρνοντας οποιοδήποτε 10% του πληθυσμού μιας χώρας θα βρίσκαμε ότι αυτά τα άτομα κατέχουν το 10% του συνολικού εισοδήματος και ο συντελεστής Gini παίρνει την τιμή 0.
Στην αντίθετη περίπτωση όπου το εισόδημα μιας χώρας κατέχεται από ένα μόνο άτομο τότε παίρνει τιμή 1.
Επομένως, όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή του συντελεστή τόσο μεγαλύτερη και η ανισοκατανομή του εισοδήματος.
Ανησυχητικό
Αυτό, όπως εξηγεί ο κ. Φράγκος, δείχνει μια ανησυχητική αύξηση της ανισοκατανομής των εισοδημάτων. Υπάρχουν δηλαδή στην Ελλάδα πολλοί φτωχοί και πολλοί πλούσιοι, ενώ η μεσαία τάξη συνεχώς συρρικνώνεται με συνέπεια την εκδήλωση κοινωνικών εκρήξεων. Στην τελευταία αυτή διαπίστωση λαμβάνεται υπόψη η φοροδιαφυγή, καθώς σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες «τα πλουσιότερα νοικοκυριά στην Ελλάδα φοροδιαφεύγουν περισσότερο από τα φτωχότερα, όχι μόνο σε απόλυτο μέγεθος αλλά και αναλογικά με το εισόδημά τους».
Για την άμβλυνση των ανισοτήτων ο καθηγητής ζητά μέτρα από πλευράς κυβέρνησης όπως: αύξηση αφορολόγητου ορίου, κοινωνικών παροχών, κλπ. στις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις.
Κρίνει δε καθοριστικής σημασίας την υλοποίηση επενδύσεων, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να έρθει ανάπτυξη μόνο με την επιβολή φόρων.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=94637157#

No comments: