28.1.11

Υπό εξέταση η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων στα 30 χρόνια για Ελλάδα-Ιρλανδία

Το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων που έχουν δοθεί σε Ελλάδα και Ιρλανδία στα 30 χρόνια εξετάζει η ΕΕ, σύμφωνα με δύο πηγές χωρών-μελών της Ευρωζώνης, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Όπως ανέφεραν οι πηγές αυτές, η ΕΕ σκέπτεται να προχωρήσει στην κίνηση αυτή στο πλαίσιο των ενεργειών της για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.
Πρόσθεσαν πως πρόκειται για ιδέα του Aξελ Βέμπερ, μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ, της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, ο οποίος επίσης θεωρείται επικρατέστερος για διάδοχος του Ζαν Κλοντ Τρισέ στο τιμόνι της ΕΚΤ.
Η ιδέα αυτή εξετάστηκε στις συνομιλίες ανάμεσα σε υπουργούς χωρών της Ευρωζώνης, κεντρικούς τραπεζίτες και αξιωματούχους στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός αυτή την εβδομάδα. Συζητώνται «όλων των ειδών οι ιδέες. Δεν γνωρίζω πόσο βάρος έχει αυτή [η συγκεκριμένη]... αλλά ασφαλώς δεν είναι πρωτάκουστη. Η Βρετανία και ορισμένες άλλες χώρες αποπλήρωσαν μόλις πρόσφατα ορισμένα ομόλογα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου» ανέφερε χαρακτηριστικά μία από τις πηγές.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1927862

No comments: