27.1.11

Τρισέ, Ρεν: Υπέρ της διεύρυνσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας

ην ανάγκη διεύρυνσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) τονίζουν με συνεντεύξεις τους ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο Επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις κ. Όλι Ρεν. Σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ, ο κ. Τρισέ επανέλαβε τη θέση του ότι το ΕΤΧΣ πρέπει να ενισχυθεί «τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά», να γίνει όσο το δυνατόν πιο ευέλικτο και να μπορεί να αγοράζει ομόλογα των χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα.
Ο κ. Ρεν τόνισε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι δεν είναι ακόμη σαφές με ποιο τρόπο θα αυξηθεί το πραγματικό βεληνεκές δανεισμού του Ταμείου, χωρίς να αυξηθεί το όριο των 440 δισ. ευρώ που προβλέπεται από το καταστατικό του.
"Υπάρχουν διάφορες επιλογές, όπως μεγαλύτερες εγγυήσεις ή πληρωμές κεφαλαίων στο ΕΤΧΣ. Είναι σαφές ότι όλες οι χώρες πρέπει να μετέχουν», είπε ο κ. Ρεν, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να φέρουν το βάρος μόνο οι χώρες με τη βαθμολογία ΑΑΑ (σ.σ.: την υψηλότερη πιστοληπτική βαθμολογία που έχουν έξι χώρες της Ευρωζώνης)».
Δικαιολογώντας, γιατί πρέπει να αυξηθεί η «δύναμη πυρός» του Ταμείου, ο Επίτροπος είπε: «Πρέπει να αποδείξουμε με αξιόπιστο τρόπο στις αγορές ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία κερδοσκοπία κατά του ευρώ», προσθέτοντας ότι «πρέπει επίσης να είναι σαφές ότι οι κερδοσκοπικές πωλήσεις δεν συμφέρουν».
Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal, ο κ. Κριστιάν Νουαγιέ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, υποστήριξε την αύξηση του βεληνεκούς του ΕΤΧΣ και τη δυνατότητά του να αγοράζει ομόλογα ή να χορηγεί πιστωτικές γραμμές σε χώρες της Ευρωζώνης με δημοσιονομικά προβλήματα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_27/01/2011_375435

No comments: