18.3.13

Σόιμπλε: Θα προστατεύαμε καταθέσεις ως €100.000 (!!!)

Η Γερμανία θα είχε προστατεύσει τους μικρούς καταθέτες στην Κύπρο, αλλά η κυπριακή κυβέρνηση, η Κομισιόν και η ΕΚΤ αποφάσισαν ενάντια μιας τέτοιας επιλογής, υποστήριξε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε με δηλώσεις του στο ARD.

“Ηταν θέση της γερμανικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ ότι πρέπει να πάρουμε σημαντικό κομμάτι από τα αναγκαία κεφάλαια για την αναδιάρθωση των τραπεζών από τους ιδιοκτήτες και τους πιστωτές των τραπεζών, αυτό σημαίνει τους επενδυτές”, υποστήριξε. «Αλλά θα είχαμε προφανώς σεβαστεί την εγγύηση των καταθέσεων για ποσά ως 100.000 ευρώ», δήλωσε.

«Αυτοί, όμως, που δεν ήθελαν ένα “bail in” (σ.σ. εισφορά μετόχων και ομολογιούχων) ήταν η κυπριακή κυβέρνηση, η Κομισιόν και η ΕΚΤ. Αποφάσισαν γι’ αυτό και τώρα πρέπει να το εξηγήσουν στον κυπριακό λαό», προσέθεσε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το κυπριακό επιχειρηματικό μοντέλο της προσέλκυσης κεφαλαίων με χαμηλή φορολόγηση και ευνοϊκή νομική μεταχείριση αποδείχθηκε μη βιώσιμο. Υπήρξε όμως απαραίτητο για την άμυνα του κοινού νομίσματος να προσφέρουμε βοήθεια στην Κύπρο, τόνισε.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/764307/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: