18.3.13

Dow Jones Newswires: Εξετάζεται αλλαγή των όρων για την Κύπρο

Η Κύπρος και οι μελλοντικοί δανειστές της εξετάζουν το ενδεχόμενο αλλαγής των όρων για τον εφάπαξ φόρο των καταθέσεων που περιλαμβάνεται στη συμφωνία διάσωσης και προβλέπει ότι οι καταθέτες θα υποστούν ζημιές για τη διάσωση των 10 δις. ευρώ της χώρας.

Όπως δήλωσε αξιωματούχος που γνωρίζει την υπόθεση στο πρακτορείο Dow Jones Newswires, το σχέδιο που εξετάζεται επί του παρόντος, θα αφήσει αμετάβλητο το στόχο των εσόδων στα 5,8 δις. ευρώ, αλλά θα επιδιώκει να προστατέψει τους μικρότερους καταθέτες.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το νέο σχέδιο προβλέπει ότι οι καταθέσεις κάτω των 100.000 θα υποστούν ζημιές κάτω του 5%, οι καταθέσεις από 100.000-500.000 ευρώ θα δεχθούν ζημιές μέχρι 10% και για καταθέσεις άνω των 500.000 ο φόρος θα είναι περίπου 13%.

Η αρχική συμφωνία κάνει λόγο για φορολόγηση των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ κατά 6,75% και των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ κατά 9,9%. Αν και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα συμφωνηθεί ένα νέο, διαφοροποιημένο σχέδιο για να μετριαστεί ο πόνος για τους μικρότερους καταθέτες, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε πως είναι εφικτό να αλλάξει το αρχικό σχέδιο, σε συνεργασία με τις κυπριακές αρχές.

Εξάλλου, ο Επίτροπος Olli Rehn, δήλωσε στους Financial Times ότι οι πιστωτές δεν θα είχαν αντίρρηση σε μια μετατόπιση του βάρους. Συγκεκριμένα, «εάν οι Κύπριοι πολιτικοί ηγέτες αποφασίσουν μια περισσότερο προοδευτική κλίμακα για την εφάπαξ εισφορά, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, και εάν αυτή έχει την ίδια δημοσιονομική επίπτωση, τότε η Κομισιόν είναι έτοιμη να προτείνει στο Eurogroup να εγκρίνει μια τέτοια απόφαση».

Υπενθυμίζεται ότι και ο Κύπριος πρόεδρος πριν από λίγη ώρα στο διάγγελμά του επισήμανε ότι ο ίδιος αγωνίζεται για βελτίωση των όρων της συμφωνίας, «ήδη μέσα στις επόμενες ώρες».

Reuters: Νέα πρόταση εξετάζει η Κύπρος
Η Κύπρος εργάζεται σε μια πρόταση της τελευταίας στιγμής για να μετριάσει την επίδραση για τους μικρούς καταθέτες από μια εφάπαξ εισφορά, εν όψει της αυριανής ψηφοφορίας στη Βουλή, επισημαίνει κυβερνητική πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαβουλεύσεις, δήλωσε στο Reuters ότι η κυπριακή κυβέρνηση την Κυριακή συζήτησε με τους πιστωτές την πιθανότητα να αλλάξει ο φόρος στο 3% για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ και στο 12,5% για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Η ίδια πηγή σημείωσε πως οι συζητήσεις είχαν τις «ευλογίες» της τρόικας. Από τις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος του Olli Rehn αρκέστηκε να δηλώσει ότι «οι συνομιλίες συνεχίζονται ακόμη στην Κύπρο».

http://www.capital.gr/news.asp?id=1753079

No comments: