15.3.13

“Κούρεμα” ομολογιούχων προβλέπει το νέο Μνημόνιο

Το «κούρεμα» των κατόχων υβριδικών τίτλων και τίτλων μειωμένης εξασφάλισης έκδοσης συστημικών τραπεζών θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, και επίσημα το επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Όπως είναι γνωστό, το Eurogroup του περασμένου Νοεμβρίου «συνέστησε» τη διενέργεια ενός νέου γύρου ασκήσεων διαχείρισης στοιχείων παθητικού (Liability Asset Management, LME). Η σύσταση του Eurogroup μετατρέπεται τώρα σε επιταγή, καθώς η τρόικα πιέζει να έχει διευθετηθεί το θέμα μέχρι το τέλος Απριλίου, πριν δηλαδή από την ολοκλήρωση των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου για τις οποίες δίνεται άτυπη παράταση ως και τον Ιούνιο.

Όπως έχει γράψει το Euro2day, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει προσλάβει ως σύμβουλο, για το θέμα του κουρέματος των υβριδικών τίτλων και των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (subordinated bonds) την BNP, η οποία θα εισηγηθεί τον τρόπο με τον οποίο θα διενεργηθεί το «κούρεμα».

Παρότι το ύψος των υβριδικών τίτλων και των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης που έχουν εκδώσει οι εγχώριες τράπεζες έχει μειωθεί την τελευταία διετία λόγω των δημόσιων προσφορών για την επαναγορά τους οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες βαρύνονται αθροιστικά με υποχρέωση 2,3 δισ. ευρώ. Αν προστεθούν και οι προνομιούχες μετοχές σε δολάριο, που έχει η ΕΤΕ, το σύνολο των υβριδικών και ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης ανέρχεται σε 2,8 δισ. ευρώ. 

Το όφελος από το κούρεμα για τις τράπεζες θα μπορούσε να ανέλθει ως και το 1,4 δισ. ευρώ, ποσό που θα μείωνε ισόποσα τις κεφαλαιακές τους ανάγκες. 

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/763943/Article.aspx

__________________________________________

έτσι καλπάζει το ADR!


No comments: