16.3.13

Στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο περνάνε τα δίκτυα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα - «Έσβησαν» την Κύπρο από χρηματοοικονομικό κέντρο

Στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα περάσουν από την Τρίτη το πρωί τα ελληνικά υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου.

Με τον τρόπο αυτό η ομπρέλα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καλύπτει τις καταθέσεις Ελλήνων στις κυπριακές τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα. και δεν θα υποστούν οι πελάτες τους το κούρεμα.

Όπως κατέγραφε το newmoney.gr από χθες Παρασκευή 15 Μαρτίου, «σχέδιο για να περάσουν οι θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επεξεργάζονται «ελληνική» και «κυπριακή» τρόικα μαζί με τις κυβερνήσεις των δυο χωρών».

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κ. Μορς, Τομσεν και Μαζουχ μετά από πιέσεις της κυπριακής κυβέρνησης και του κλιμακίου των δανειστών που βρίσκεται στη Λευκωσία επεξεργάζεται ένα σχέδιο προκειμένου οι εν Ελλάδι θυγατρικές των δύο κυπριακών τραπεζών να διαχωριστούν από τους ομίλους της Τρ. Κύπρου και της Λαϊκής.

Στη συνέχεια το σχέδιο προβλέπει τα υποκαταστήματα των δύο κυπριακών τραπεζών ως ενιαίο σχήμα να συγχωνευθούν με το νέο ΤΤ. (το ΤΤ έχει περάσει στην δικαιοδοσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας)

Ωστόσο υπάρχουν δύο "αγκάθια".

Πρώτον οι δύο κυπριακές τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν το ενεργητικό τους τουλάχιστον κατά 25% με 30%. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μεταβιβαστούν εκτός από τα υποκαταστήματα και όλες οι θυγατρικές τους στην Ελλάδα (εταιρείες Leasing κλπ).

Η Αθήνα θεωρεί όμως τα μεγέθη των τραπεζών μαζί με τις θυγατρικές τους πολύ μεγάλα και υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσο  μπορεί να γίνει αυτό. Αντίθετα, οι Κύπριοι επιθυμούν να μεταβιβαστούν στο ΤΧΣ   όλες οι εταιρίες που έχουν οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα. 

Δεύτερο αγκάθι στο ζήτημα αυτό φαίνεται ότι είναι η χρηματοδότηση των εν Ελλάδι κυπριακών τραπεζών καθώς θα χρειαστούν περίπου δύο δισ ευρώ.

Οι ελληνικές αρχές εκτιμούν επίσης ότι υπάρχει «κρυμμένο κόστος» στην όλη διαδικασία από τον πιθανό πλεονασμό υπαλλήλων.  Υπάρχει επίσης ερώτημα κατά πόσο οι κυπριακές τράπεζες θα λάβουν μετρητά για τη διάθεση του ενεργητικού ή αν θα λάβουν μετοχές.

Το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών είναι μεγάλο -μεταξύ 0,5 δισ και 2 δισ. ευρώ. Λόγω της σημασίας του ελληνικού κομματιού στη μείωση των δανειακών αναγκών της Κύπρου, στις Βρυξέλλες βρίσκονται οι επικεφαλής της τρόικας που ασχολούνται με τα τραπεζικά, όπως η Ντέλια Βελκουλέσκου.

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=264382

Στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα περάσουν από την Τρίτη το πρωί τα ελληνικά υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου και της Λαικής Τράπεζας Κύπρου. Με τον τρόπο αυτό η ομπρέλα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καλύπτει τις καταθέσεις ελλήνων στις κυπριακές τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα και οι καταθέτες δεν θα υποστούν το κούρεμα.
Την απόφαση αυτή λήφθηκε σύμφωνα με πληροφορίες ενώ και ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Στουρνάρας έδωσε ρητές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα κουρευτούν οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό η ελληνική κυβέρνηση κόβει τον ομφάλιο λώρο και απομακρύνει τον κίνδυνο μετάδοσης της κυπριακής τραπεζικής κρίσης στην Ελλάδα.
Μετά τις ουρές που έγιναν στην Κύπρο στα καταστήματα που ήταν ανοικτά το Σάββατο η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει τον φόβο ενός bank run στις ελληνικές τράπεζες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόθεση του ΤΧΣ είναι να λειτουργήσουν αυτόνομα η Κύπρου και η Λαική στην Aθήνα ως τον Ιούνιο και να απορροφηθούν στη συνέχεια από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ακολούθως η νέα τράπεζα (ΤΤ=Κύπρου+ Λαική) να βγει σε διαγωνισμό για πώληση. Δεν αποκλείεται να μην πουληθεί το νέο ΤΤ και να αποτελέσει τον τέταρτο τραπεζικό πυλώνα, αλλά ακόμη είναι πολύ νωρίς για τέτοιες αποφάσεις.
Κατά πληροφορίες, η απόφαση να ενταχθούν στο ΤΤ λήφθηκε μετά την αντίδραση που εκδήλωσαν Εθνική, Αlpha και Πειραιώς στην πρόταση να απορροφήσουν τις κυπριακές τράπεζες καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα μετέβαλε ριζικά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης καθώς θα προσέθετε νέα προβλήματα.

http://www.newmoney.gr/article/5640/diasfalizontai-oi-katatheseis-ton-kypriakon-trapezon-stin-ellada

Το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο και η αναγκαστική πώληση  των υποκαταστημάτων τους στην Αθήνα είναι ένα δραματικό πλήγμα για την Κύπρο και κατ΄ επέκταση για τον Ελληνισμό. Το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου βασίστηκε στην ανάπτυξη της οικονομίας ως χρηματοοικονομικού κέντρου. Οι τράπεζες και ο τουρισμός είναι οι βασικές πηγές πλούτου για το νησί.
Η βίαιη συρρίκνωση των τραπεζών σβήνει την Κύπρο από το χάρτη των χρηματοοικονομικών κέντρων. Η Ευρώπη αποσκοπεί όχι μόνον να μην πληρώσει περισσότερα χρήματα για την κυπριακή διάσωση, αλλά στοχεύει και τις ρωσικές καταθέσεις που είναι στο  νησί και είναι περίπου στο 40% του συνόλου των καταθέσεων.
Στην Κύπρο μετά την απόφαση του Εurogroup σε σύντομο διάστημα δεν θα μείνει ούτε μια ξένη κατάθεση, ενώ ενδεχομένως θα φύγουν από το νησί και τα λεφτά των πλούσιων κυπρίων. Είναι προφανές ότι οι καταθέσεις των ξένων  θα κατευθυνθούν στο Λουξεμβούργο, τις «ασφαλείς» γερμανικές τράπεζες, όπως και την Ελβετία που αποκτά και πάλι ισχυρό ρόλο στο διεθνές τραπεζικό σύστημα ακόμη κι αν δεν πληρώνει επιτόκια.
Η Κύπρος θα πρέπει να αναπτύξει νέους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας για να ανακάμψει η οικονομία της.  Εστω κι αν με τις αποφάσεις του Eurogroup (κούρεμα καταθέσεων) μειώθηκε το πακέτο της βοήθειας στα 10 δις. ο δρόμος του μνημονίου θα είναι πολύ δύσκολος  για τον κυπριακό λαό και η μείωση του ΑΕΠ  το επόμενο διάστημα δραματική.

http://www.newmoney.gr/article/5641/esvisan-tin-kypro-apo-hrimatooikonomiko-kentro

No comments: