24.3.13

Αποφασίζουν την "βαλκανοποίηση" του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος


Ολόκληρος ο ευρωπαϊκός νότος περιμένει σε λίγες ώρες την απόφαση του Eurogroup σαν κάτι που αφορά όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, άλλες για καλό και άλλες για... κακό. Το πείραμα της «απαλλοτρίωσης» των μη διασφαλισμένων καταθέσεων για την διάσωση (bail-in) των τραπεζών είναι μια άμεση προειδοποίηση για την Ισπανία και την Ιταλία. Ο κίνδυνος είναι για πρώτη φορά τόσο άμεσος, υποστηρίζουν αναλυτές και από τις δύο χώρες, υπενθυμίζοντας ότι στο αποκορύφωμα της κρίσης έφυγαν από τις δύο οικονομίες περί το μισό τρισ. ευρώ !

Η απόφαση για την απαλλοτρίωση καταθέσεων όχι μόνο φυσικών προσώπων αλλά και επιχειρήσεων ή κρατικών και ημικρατικών οργανισμών ανοίγει μία πόρτα χωρίς επιστροφή. «Θα τροφοδοτήσει μια ισχυρή τάση μετακίνησης κεφαλαίων από τις εν δυνάμει επικίνδυνες τράπεζες του ευρωπαϊκού νότου στις χώρες του "ΑΑΑ" στον ευρωπαϊκό βορά… Βρισκόμαστε μπροστά στην τελική φάση βαλκανοποίησης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος» επιμένουν με αρθρογραφία τους σήμερα οικονομικοί αναλυτές στο Μιλάνο.

Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά αυτής της τάσης. Και μόνο με όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα (Ελλάδα, Ισπανία, κ.λ.π.) η περιφέρεια της Ευρωζώνης εμφανίζεται με καθαρό χρέος 820 δισ. ευρώ και η Γερμανία από μόνη της με καθαρό πλεόνασμα 620 δισ. ευρώ (διαθέσιμα στοιχεία BIS).

Τι θα συμβεί μετά την «νομιμοποίηση» της απαλλοτρίωσης καταθέσεων (για ποσά πάνω από 100 χιλ. ευρώ) ; Η απόκλιση αυτή θα πολλαπλασιασθεί ενισχύοντας την αδυναμία των χωρών σε ύφεση να χρηματοδοτηθούν για να αντιμετωπίσουν τον φαύλο κύκλο του χρέους  και της ύφεσης. Το πρώτο βήμα σ’ αυτό τον διαχωρισμό είχε γίνει με την νομιμοποίηση της κατάργησης της φερεγγυότητας του κρατικού χρέους στην Ντοβίλ από την κα Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί, με τις γνωστές συνέπειες στα spreads και με πρωτη εφαρμογή στο ελληνικό PSI.  Το επόμενο βήμα γίνεται στην Κύπρο με  την πρώτη καθαρή εφαρμογή του bail-in…

Η «βαλκανοποίηση» του τραπεζικού συστήματος έχει αρχίσει και δρομολογεί τον άτυπο αλλά επί της ουσίας οριστικό διαχωρισμό της Ευρωζώνης σε δύο ταχύτητες…

http://www.capital.gr/news.asp?id=1758113

No comments: