24.3.13

Το ELA... να δεις γίνεται στις Βρυξέλλες

Mε καθυστέρηση δύο ωρών η έναρξη του Eurogroup (στις 21:00) καθώς οι διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο συνεχίζονται και έχουν ως στόχο μια συμφωνία που θα επικυρωθεί και «τεχνοκρατικά» από τους υπουργούς Οικονομικών.
"Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις. Καταβάλλουμε έντονες προσπάθειες για την Κύπρο", ανέφερε μέσω twitter ο Ν. Αναστασιάδης.
Η Κύπρος προκειμένου να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση ρίχνει στο τραπέζι δυο χαρτιά. Το ένα είναι τα εν Ελλάδι καταστήματα των Τρ. Κύπρου και Λαϊκή για τα οποία υπάρχει συμφωνία μεταβίβασης αλλά οι υπογραφές δεν πέφτουν μέχρι να ολοκληρωθεί το eurogroup. Το άλλο, σύμφωνα με τον Ant1 Κύπρου είναι η απειλή του προέδρου ότι θα παραιτηθεί αν δεν υπάρξει οριστική συμφωνία.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες το βασικό «αγκάθι» αφορά την Τράπεζα Κύπρου και το αίτημα του ΔΝΤ να απορροφήσει την «καλή» Λαϊκή, αναλαμβάνοντας και 9 δισ. ευρώ που έχει χορηγήσει ο μηχανισμός ρευστότητας ELA στην Λαϊκή.

O Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές, σύμφωνα με πληροφορίες, στους ευρωπαίους επισήμους, με τους οποίους συναντήθηκε ενόψει της έκτακτης συνόδου του Eurogroup, ότι δεν αποδέχεται συμφωνία, η οποία θα προβλέπει κάτι τέτοιο.

Τι λένε οι ΥΠΟΙΚ
Την ελπίδα ότι το eurogroup θα καταλήξει σε μια λύση για την Κύπρο εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία δεν αναμένεται να διαφέρει από αυτήν της περασμένης Παρασκευής.“Ελπίζω να φτάσουμε σε κάποιο αποτέλεσμα απόψε. Αλλά αυτό όμως, εξαρτάται από το αν έχουν οι άνθρωποι στην Κύπρο μια ρεαλιστική αντίληψη για την κατάσταση”, σημείωσε.

Σε ερώτηση για το τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία, ο κ. Σόιμπλε απάντησε “ότι συμφωνήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα”. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Κύπρος δεν έχει σημειώσει πρόοδο σχετικά με την εκπλήρωση των όρων της διάσωσης. “Δεν έχουμε κάνει πολλά βήματα παραπέρα αυτή την εβδομάδα. Τα νούμερα δεν έχουν αλλάξει, αν δεν έχουν χειροτερέψει” τόνισε.

Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη κατεύθυνση για τους όρους της κυπριακής συμφωνίας, τονίζοντας ότι το eurogroup θέλει να αποτρέψει τραπεζική χρεοκοπία. “Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα. Δεν υπάρχει ξεκάθαρη κατεύθυνση. Θέλουμε να αποτρέψουμε την χρεοκοπία των τραπεζών ώστε να μην προκληθεί περισσότερο κακό”, ανέφερε η κ. Φέκτερ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κ. Φέκτερ σημείωσε ακόμα ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θέλουν να παραμείνει η Κύπρος στην ευρωζώνη και ότι προσπαθούν να βοηθήσουν την Κύπρο. Σχετικά με την παροχή ρευστότητας από τον ELA, η κ. Φέκτερ τόνισε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί απλά να προκαλέσει ευθανασία στις κυπριακές τράπεζες, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Κύπρος θα πρέπει έρθει σε συμφωνία γρήγορα.

Από την πλευρά του, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί στάθηκε στην ανάγκη να προστατευτούν οι καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ, παραμένοντας στην θέση που είχε υποστηρίξει και το πρωί σε συνέντευξή του.

Τέλος, ο ισπανός ΥΠΟΙΚ, Λ.Ντε Γκίντος δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/765771/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: