17.3.13

Κύπρος: Αίτημα για δημοσιοποίηση επώνυμων καταθετών που απέσυραν καταθέσεις

Τη δημοσίευση ενός καταλόγου επωνύμων καταθετών, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες απέσυραν καταθέσεις από την Κύπρο, εισηγήθηκε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, προκειμένου να αποκατασταθεί το περί δικαίου αίσθημα του λαού.
Ζήτησε ακόμη απόδοση ευθυνών «σε όσους μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση, όποιοι και εάν είναι, σε οποιοδήποτε επίπεδο και εάν βρίσκονται. Τραπεζίτες, επόπτες και πολιτικούς».
Παράλληλα, πρότεινε να ληφθούν άμεσα μέτρα προκειμένου να αμβλυνθούν τα προβλήματα των νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επιμήκυνση των δανείων και μείωση των δανειστικών επιτοκίων.
Επιπρόσθετα, ο κ. Νεοφύτου προτείνει να υπάρξουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις για μεγαλύτερη διασφάλιση όλων των καταθετών, εάν ψηφισθεί ο νόμος περί υποχρεωτικής μετατροπής μέρους των καταθέσεών τους σε μετοχές.
Ειδικότερα, προτείνει την επαναγορά από το κράτος, μέσω των μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο, των μετοχών αυτών στην τιμή απόκτησής τους, με μια επί πλέον λογική απόδοση για όσα χρόνια θα τις έχουν οι καταθέτες στην κατοχή τους.

http://www.naftemporiki.gr/story/628049

No comments: