17.3.13

Κύπρος: Αναβολή της συζήτησης του προγράμματος διάσωσης στη Βουλή - τραπεζική αργία την Τρίτη (μόνο;) - Μέρκελ: Σωστή η συμμετοχή των καταθετών στη διάσωση - Θα καταψηφίσουν ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συζήτηση του πακέτου διάσωσης της Κύπρου στη Βουλή. Όλες οι συναντήσεις αναβλήθηκαν έως τη Δευτέρα, μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ματαίωσε και την πρωινή ενημέρωση της Βουλής, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 11:00, ενώ άκαρπη απέβη και η πρωινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο θα συνεδριάσει ξανά αύριο.
Φαίνεται ότι επιχειρείται προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος, δεδομένου ότι τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, που στηρίζουν την κυβέρνηση, υπολείπονται μιας ψήφου για να περάσουν τα νομοσχέδια.
Ειδικότερα, το κόμμα του κ. Αναστασιάδη, ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ), διαθέτει 20 έδρες από τις 56 του κοινοβουλίου και χρειάζεται στήριξη από άλλες παρατάξεις για να περάσει τα μέτρα.
Οι ισορροπίες είναι λεπτές. Εάν δεν υπάρξουν διαρροές, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ (μικρός εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό) διαθέτουν 28 ψήφους, μια λιγότερη απ’ όσες χρειάζονται για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου.
Η ολομέλεια επρόκειτο να συνεδριάσει στις 16:00, προκειμένου να αποφασίσει αν θα εγκρίνει ή όχι την απόφαση του Eurogroup για το «κούρεμα».
Το επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο διαβιβάστηκε στα κόμματα, φέρει τον τίτλο «Ο περί τέλους των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα νόμος του 2013» και προβλέπει την επιβολή τέλους 6,75% για καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ και τέλος 9,99% για καταθέσεις που υπερβαίνουν το ποσό αυτό.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, το τέλος θα μεταφέρεται σε ειδικό λογαριασμό στο κάθε πιστωτικό ίδρυμα, επ’ ονόματι της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα διατίθεται μετά από διάταγμα του υπουργού Οικονομικών για σκοπούς διάσωσης και ανακεφαλαιοποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Την ίδια στιγμή, συνεχείς είναι οι διεργασίες στα κόμματα, τα στελέχη των οποίων συναντώνται προκειμένου να οριστικοποιήσουν τις θέσεις τους όσον αφορά το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων.
Η επιλογή που αντιμετώπιζε η Κύπρος ήταν μεταξύ «του καταστροφικού σεναρίου της άτακτης χρεοκοπίας ή του σεναρίου μιας οδυνηρής αλλά ελεγχόμενης διαχείρισης της κρίσης», ανέφερε χθες σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και υποστήριξε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα κατέρρεαν οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες του νησιού.
Ο κ. Αναστασιάδης αναμένεται εντός της ημέρας να απευθύνει διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό.
Θα καταψηφίσουν ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ
Εν τω μεταξύ, την απόφαση να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για το κούρεμα έλαβε η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ που επικύρωσε σχετική εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου.
Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι το γραφείο μελετών του κόμματος ετοιμάζει πρόταση για αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως έχει αυτή διαμορφωθεί.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσον το κόμμα θα καλέσει τους πολίτες σε κινητοποιήσεις, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ο κόσμος είναι ήδη έτοιμος, αλλά οι εκδηλώσεις πρέπει να γίνουν με οργανωμένο τρόπο και μέσα σε πολιτισμένο πλαίσιο.
Την πρόθεσή της να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων ανακοίνωσε και η ΕΔΕΚ.
Ύστερα από συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, τάχθηκε κατά του κουρέματος των καταθέσεων και ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα προτείνει επαναδιαπραγμάτευση της απόφασης του Eurogroup.
Ο κ. Ομήρου έκανε λόγο για μια «πρωτοφανή» απόφαση, η οποία «υπονομεύει την ασφάλεια των συναλλαγών, την ελευθερία των συμβάσεων και καταστρέφει την Κύπρο ως χρηματοπιστωτικό κέντρο».
Επίσης, επέκρινε τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, λέγοντας ότι όφειλε να ζητήσει χρόνο για διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις και «να απορρίψει έναν ωμό εκβιασμό και ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, ξένο προς την κοινοτική πρακτική της διαβούλευσης».
Πρόσθεσε πως «η ΕΔΕΚ αρνείται να υποκύψει σε εκβιαστικά διλήμματα» και κάλεσε την κυβέρνηση να απαιτήσει επαναδιαπραγμάτευση της απόφασης του Eurogroup, εκφράζοντας την ετοιμότητα της ΕΔΕΚ, εάν και εφόσον η κυβέρνηση καταθέσει νέα εναλλακτική πρόταση, να τη μελετήσει και να τοποθετηθεί με αίσθημα ευθύνης.

Προς τραπεζική αργία την Τρίτη
Τέλος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται το ΑΜΠΕ, την Τρίτη, ενδεχομένως και την Τετάρτη, οι κυπριακές τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές.
Οι κυπριακές αρχές φαίνεται πως θέλουν να αποφευχθεί μαζική ανάληψη χρημάτων, πριν υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων.
 Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ενδοχόμενη τραπεζική αργία θα λειτουργούσε θετικά στην ψυχολογία των καταθετών τόσο της Κύπρου όσο και του εξωτερικού, ώστε να μην αποσύρουν εν βρασμώ τις καταθέσεις τους.

Επιπλέον, συμπληρώνουν, θα μπορούσαν να διαφανούν οι αντιδράσεις σε άλλες χώρες, κυρίως της νότιας Ευρώπης, οι οποίες βρίσκονται σε ανάλογη θέση με την Κύπρο και κυρίως να διαφανεί κατά πόσο θα γίνουν μαζικές αναλήψεις και μετακινήσεις καταθέσεων.

Οι διοικήσεις και οι διευθύνσεις της Κεντρικής Τράπεζας, των εμπορικών τραπεζών και των συνεργατικών ιδρυμάτων βρίσκονται σε συνεχή διαβούλευση, εν αναμονή της κρίσιμης συνεδρίασης της Βουλής, ενώ μελετώνται και οι τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες θα καταστούν αναγκαίες μετά τις αποφάσεις που θα ληφθούν.
Μέρκελ: Σωστή η συμμετοχή των καταθετών στη διάσωση
Εν τω μεταξύ, σωστή χαρακτήρισε τη συμμετοχή των καταθετών στο πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο εκλογικής συγκέντρωσης των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στην περιοχή Γκρίμεν.
«Με αυτόν τον τρόπο συμμετέχουν εν μέρει και οι υπεύθυνοι - όχι μόνο οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών. Και θεωρώ ότι αυτό είναι σωστό», είπε η Μέρκελ αναφερόμενη στην απόφαση του Eurogroup.

No comments: