15.3.13

Τα επόμενα βήματα των τραπεζών μέχρι την ανακεφαλαιοποίησή τους

Σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα τιμών βρέθηκαν χθες οι μετοχές των τραπεζών, καθώς η ανακεφαλαιοποίηση εισέρχεται στο τελικό στάδιο δίχως τις βελτιωτικές αλλαγές στις οποίες ήλπιζαν οι διοικήσεις των τραπεζών. Ο υπουργός Οικονομικών επιχείρησε την προηγούμενη εβδομάδα, για άλλη μια φορά, να βάλει τέλος στα σενάρια και τις προσδοκίες, υπογραμμίζοντας ότι: «οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ακολουθούν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο».
Την περασμένη Πέμπτη, οι προσδοκίες για ανατροπές στο τραπεζικό τοπίο αναζωπυρώθηκαν με αφορμή τις πληροφορίες για την πρόθεση του επενδυτικού σχήματος Fairfax Holdings να συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας. Ωστόσο, το καναδικό fund για τη συμμετοχή του στην αύξηση της ΕΤΕ έθεσε μια σειρά προϋποθέσεων, μεταξύ άλλων και την αλλαγή των όρων της ανακεφαλαιοποίησης. Μάλιστα ορισμένοι ερμηνεύουν την παρέμβαση-δήλωση του κ. Στουρνάρα ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο ως αντίδραση στη δημοσιοποίηση του ενδιαφέροντος της Fairfax.
Οριστική πρέπει να θεωρείται η αρνητική απάντηση της τρόικας και της κυβέρνησης στο αίτημα της Εθνικής για τη χρονική μετάθεση της ανακεφαλαιοποίησής της ώστε να ολοκληρωθεί πρώτα η συγχώνευση με τη Eurobank (κάτι που αναμένεται τον Ιούνιο) και κατόπιν το ενιαίο σχήμα να προχωρήσει στην αύξηση κεφαλαίου. Κύκλοι της Εθνικής αρνήθηκαν να τοποθετηθούν, σημειώνοντας ότι δεν έχουν επίσημη ενημέρωση. Υπογράμμισαν ωστόσο ότι η Εθνική θα ακολουθήσει τις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες, προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα γίνει μία αύξηση κεφαλαίου για το νέο σχήμα. Πάντως, το πώς θα γίνει η αύξηση για τις δύο τράπεζες αποτελεί περισσότερο θεσμικό ζήτημα, παρά ουσιαστικό, καθώς στο τέλος της ημέρας το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος όχι μόνο της Εθνικής αλλά και όλων των συστημικών τραπεζών.
Εδώ και αρκετές ημέρες η κυβέρνηση έχει υπογραμμίσει ότι ο νόμος καθώς και το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης δεν θα αλλάξουν. Οι τράπεζες είχαν επιδιώξει μέσω δημόσιων παρεμβάσεων αλλά και συζητήσεων με την κυβέρνηση και την τρόικα να πετύχουν την αλλαγή των όρων της ανακεφαλαιοποίησης, ώστε το εγχείρημα να γίνει ελκυστικότερο για τους ιδιώτες, αλλά και να μετατεθούν για το φθινόπωρο οι αυξήσεις κεφαλαίου. Ολα δείχνουν ότι την προηγούμενη εβδομάδα έσβησαν και οι τελευταίες σχετικές ελπίδες. Η κυβέρνηση διεμήνυσε ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές, σημειώνοντας ότι η μόνη διευκόλυνση που μπορεί να δοθεί είναι μια ενδεχόμενη άτυπη παράταση λίγων εβδομάδων για την άσκηση των δικαιωμάτων της αύξησης κεφαλαίου από τους μετόχους των τραπεζών.
Τα επόμενα βήματα Ετσι οι τράπεζες ετοιμάζονται πυρετωδώς για την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου και οι τρεις συστημικές τράπεζες Εθνική - Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα για τη χρήση του 2012, ενώ παράλληλα θα οριστικοποιήσουν τα νέα επιχειρησιακά σχέδια όπως διαμορφώνονται μετά τις σημαντικές εξελίξεις των προηγούμενων μηνών σε επίπεδο εξαγορών - συγχωνεύσεων.
Μαζί με τα αποτελέσματα οι τράπεζες θα δημοσιεύσουν και τις προσκλήσεις για τη σύγκληση γενικών συνελεύσεων προκειμένου να εγκρίνουν τις αυξήσεις κεφαλαίου που απαιτούνται στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Οι συνελεύσεις θα συγκληθούν με τον νέο νόμο που απαιτεί 10 ημέρες (χρονικό περιθώριο μεταξύ δημοσιοποίησης της πρόσκλησης και πραγματοποίησης της συνέλευσης) από 20 που ίσχυε μέχρι τώρα. Εκτός της Eurobank, όπου η Εθνική κατέχει το 85% για να συγκεντρωθεί, η απαιτούμενη απαρτία στις συνελεύσεις των υπολοίπων τραπεζών θα χρειαστούν πιθανότατα δύο επαναληπτικές συνελεύσεις. Για τη σύγκληση επαναληπτικής συνέλευσης απαιτούνται 5 ημέρες. Ετσι το αργότερο μέχρι τις 20 Απριλίου όλες οι τράπεζες θα έχουν λάβει τις σχετικές αποφάσεις και τα διοικητικά συμβούλια θα οριστικοποιήσουν τους όρους και το χρονοδιάγραμμα των αυξήσεων.
Η Alpha Bank θα προχωρήσει σε ορθόδοξη αύξηση κεφαλαίου υπέρ των παλαιών μετόχων, η Τράπεζα Πειραιώς θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της ιδιωτικής συμμετοχής με στρατηγικούς επενδυτές ενώ η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει να εξετάζει και να αναλύει τις διαθέσιμες επιλογές της. Για την ανακεφαλαιοποίησή τους θα χρειαστούν περίπου 27,46 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ΤτΕ οι κεφαλαιακές ανάγκες της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώνονται σε 9,756 δισ. ευρώ, της Eurobank σε 5,839 δισ. ευρώ, της Alpha Bank σε 4,571 δισ. ευρώ και της Τράπεζας Πειραιώς σε 7,3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ορισμένες τράπεζες έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσουν περισσότερα χρήματα λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_15/03/2013_514421



No comments: