16.3.13

Δύο νέες προφυλακίσεις για την υπόθεση Λαυρεντιάδη

Τον δρόμο της φυλακής παίρνουν μετά τις απολογίες τους ενώπιον της 2ης ειδικής ανακρίτριας, Ιωάννας Χατζάκη, για την υπόθεση των επισφαλών δανειοδοτήσεων της Proton Bank προς εταιρείες συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο επιχειρηματίας Αντώνης Ρογκόπουλος και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Alapis Βασίλης Καραμούζης.

Οι δύο κατηγορούμενοι, που κρίθηκαν προφυλακιστέοι, ήταν εκ των πέντε που συνελήφθησαν την Τρίτη, ύστερα από εντάλματα που εξέδωσε σε βάρος τους η ανακρίτρια κρίνοντας ότι είναι ύποπτοι φυγής.

Ο Αντώνης Ρογκόπολουλος, που κατείχε μετοχές του γηπέδου «Γ. Καραϊσκάκης» ως εκπρόσωπος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, φέρεται να αρνήθηκε τις βαριές κατηγορίες που του αποδίδονται και να υποστήριξε ότι αγόρασε με δικά του χρήματα το ήμισυ του σταδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι δεν εκπροσωπούσε τον βασικό κατηγορούμενο στην υπόθεση του επιχειρηματία και φέρεται να προσκόμισε στην ανακρίτρια ιδιωτικό συμφωνητικό με ημερομηνία 17/12/2010, στο οποίο εμφανίζεται να μεταβιβάζεται από δυο offshore εταιρείεςσυμφερόντων Λαυρεντιάδη, στην εταιρεία ΝΙΜΑΝΤΕΡΟΥΣ συμφερόντων Ρογκόπουλου, το μισό γήπεδο έναντι τιμήματος 200.000 ευρώ.

Σύμφωνα πάντως με δημοσιεύματα της εποχής, το επίμαχο ποσοστό του σταδίου -που πλέον είναι δεσμευμένο με απόφαση της Δικαιοσύνης- είχε μεταβιβαστεί το 2009, έναντι 25 εκατομμυρίων ευρώ, από τον Σωκράτη Κόκκαλη στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος, που κρίθηκε προφυλακιστέος, ο Βασίλης Καραμούζης, φέρεται να υπερασπίστηκε ενώπιον της ανακρίτριας την αθωότητα της συζύγου του, Ιωάννας Τόρη, η οποία επίσης απολογήθηκε για την εμπλοκή της στην υπόθεση και αφέθηκε ελεύθερη με όρους.

Η Ι. Τόρη φέρεται να πήρε δάνειο 72 εκατ. ευρώ από την Proton Bank, ως εκπρόσωπος εταιρείας, η οποία σύμφωνα με την κατηγορία δεν παρουσίαζε καμία δραστηριότητα και συστάθηκε γι αυτό το λόγο. Ανακρίτρια και εισαγγελέας έκριναν ότι στην κατηγορουμένη πρέπει να επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρέωση εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας της.

Ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα, αφέθηκε μετά την απολογία του και ο τέταρτος από τους προσφάτως συλληφθέντες κατηγορούμενους στην υπόθεση της Proton Bank, Ηλίας Μακρής. Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος εταιρείας, η οποία επίσης έλαβε δάνειο από την τράπεζα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πέμπτος κατηγορούμενος, που συνελήφθη με ένταλμα της ανακρίτριας, ο 82χρονος Γιώργος Γιωργάρας, απολογήθηκε την Πέμπτη και αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων.

Απολογούμενος ο Γ. Γιωργάρας φέρεται να ανακάλεσε όσα είχε καταθέσει στον εισαγγελέα Ι. Δραγάτση, που διεξήγαγε την έρευνα για τα επισφαλή δάνεια της τράπεζας, υποστηρίζοντας ότι όλα όσα είχε πει τότε, τού τα «είχαν γράψει οι δικηγόροι του Λαυρεντιάδη». Ο κατηγορούμενος, στην απολογία του δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, «εκτελεστικό όργανο», το οποίο έκανε ότι του έλεγαν και υποστήριξε πως τα λεφτά με τα οποία «στήνονταν» εταιρείες «ήταν του Λαυρέντη».

Με τις δύο νέες προφυλακίσεις, οι προσωρινά κρατούμενοι πλέον για την υπόθεση είναι εννέα.

http://www.euro2day.gr/news/highlights/121/articles/764191/Article.aspx

 

No comments: