14.3.13

Ευρωζώνη: Μείωση της απασχόλησης το δ’ τρίμηνο

Πτώση 0,3% παρουσίασε η απασχόληση στην Ευρωζώνη κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2012, σε τριμηνιαία βάση, με τη μεγαλύτερη μείωση - 1,4% - να καταγράφεται στην Ισπανία, σύμφωνα με τη Eurostat.
Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, η Γερμανία ήταν η μοναδική που παρουσίασε αύξηση της απασχόλησης, υπογραμμίζοντας και πάλι το οικονομικό χάσμα μεταξύ των κρατών - μελών.
Σήμερα, οι ευρωπαίοι ηγέτες συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες με θέμα την τόνωση της ανάπτυξης, τη στιγμή που οι προβλέψεις για την οικονομία της Ευρωζώνης είναι δυσοίωνες και οι άνεργοι έχουν εκτιναχθεί στα 19 εκατομμύρια.

Αρκετοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι, σε μια προσπάθεια στήριξης της οικονομίας, η ΕΚΤ θα μειώσει το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο κάτω από το 0,75% το 2013. Η κίνηση αυτή δεν αναμένεται, ωστόσο, να έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο δεδομένου ότι το κόστος δανεισμού βρίσκεται ήδη σε χαμηλά επίπεδα.
«Η περαιτέρω άνοδος της ανεργίας βραχυπρόθεσμα και η μικρή μόνο επιβράδυνση από το 2014 αναμένεται να αποτελέσουν εμπόδιο για την ανάπτυξη», σχολίασε οικονομολόγος της Ernst and Young.
«Ακόμα και με ανάκαμψη, ο αριθμός των ανέργων στην Ευρώπη θα παραμείνει υψηλός. Έως το τέλος του 2017 εκτιμούμε ότι η ανεργία θα παραμείνει πάνω από το 11%», πρόσθεσε.
Πηγή: Reuters

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/626991

No comments: