13.3.13

Γκρίλο: Η Ιταλία είναι de facto εκτός ευρώ

«Η Ιταλία είναι de facto εκτός ευρώ», δήλωσε ο Μπέπε Γκρίλο σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, τονίζοντας επίσης ότι θα ζητήσει δημοψήφισμα με ερώτημα την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, του κόμματος που αναδείχθηκε πρώτο στις τελευταίες εκλογές στην Ιταλία, υπεραμύνεται του αντιευρωπαϊκού του προφίλ και περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση στην πατρίδα του.

«Η χώρα έχει πιάσει πάτο. Τα κράτη της βόρειας Ευρώπης μας κρατούν απλώς το χέρι μέχρι να πάρουν πίσω τις επενδύσεις που έχουν κάνει οι τράπεζές τους σε ιταλικά ομόλογα. Στη συνέχεια θα μας πετάξουν σαν καυτή πατάτα», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα.

Ως προς την κατάσταση στην Ευρώπη, ο κ. Γκρίλο είναι έντονα επικριτικός. «Λέω μόνο ότι θα ήθελα ένα σχέδιο Β για την Ευρώπη» είπε και συμπλήρωσε: «Πρέπει να αναρωτηθούμε: Τι έγινε στην Ευρώπη; Γιατί δεν έχουμε κοινή πολιτική επικοινωνίας; Γιατί δεν έχουμε κοινή δημοσιονομική πολιτική; Γιατί δε έχουμε κοινή μεταναστευτική πολιτική; Γιατί πλουτίζουν μόνοι οι Γερμανοί;».

Σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ιταλίας στην ευρωζώνη ήταν κατηγορηματικός: «Θα κάνω δημοψήφισμα γα το ευρώ, για την οδηγία Μπολκενστάιν, για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, για όλα αυτά τα θέματα τα οποία άφησαν το Σύνταγμά μας στη γωνία».

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/763384/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: