23.3.13

DW: "Μπορεί να λειτουργήσει το Ταμείο της Κύπρου, αλλά... "

Την εκτίμηση ότι το εναλλακτικό ταμείο που προτείνει η Κύπρος για την αναχρηματοδοτηση χρέους, μπορεί να λειτουργήσει, εξέφρασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Βρέμης, Φόλκερ Χέλμαγιερ, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
 
Είναι όμως και πολιτικά εφικτή η σύστασή του; Προφανώς όχι, εκτιμά ο Χέλμαγιερ, μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία.

«Μπορεί να λειτουργήσει. Προφανώς θα βρεθούν τα προβλεπόμενα ποσά. Το πρόβλημα είναι όμως, ότι το πρόγραμμα προϋποθέτει τη συγκατάθεση της τρόικας και τα όσα ακούμε εδώ στο Βερολίνο από την καγκελάριο Μέρκελ αποδεικνύουν ότι υπάρχουν αντιρρήσεις στην πρόταση να συμπεριληφθούν τα συνταξιοδοτικά ταμεία στο υπό ίδρυση ταμείο. Επομένως η Λευκωσία θα πρέπει να υποβάλει μία βελτιωμένη πρόταση».

Στη Γερμανία κάποιοι πιστεύουν ότι οι χειρισμοί της Λευκωσίας είναι μάλλον αντιφατικοί: από τη μία πλευρά εκφράζονται σοβαρές αντιρρήσεις για την επιβάρυνση των καταθετών, από την άλλη πλευρά προτείνεται μία εξίσου οδυνηρή επιβάρυνση των συνταξιούχων, την οποία μάλιστα η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ φέρεται να έχει χαρακτηρίσει από την προηγούμενη εβδομάδα «τη χειρότερη μορφή απαλλοτρίωσης».
Ζυγίζοντας τις εναλλακτικές λύσεις για την Κύπρο
Αν είναι έτσι τα πράγματα, οι γερμανοί δημοσιογράφοι ρωτούν τον Φόλκερ Χέμαγιερ, γιατί οι Κύπριοι δεν αποδέχονται την -ενδεχομένως ηπιότερη- επιβάρυνση που θα προκαλούσε μία και μοναδική έκτακτη εισφορά όσων διατηρούν καταθέσεις στο νησί.

Η απάντηση:«Αντιδρούν, γιατί κατ΄ αυτόν τον τρόπο τίθεται υπό αμφισβήτηση το οικονομικό μοντέλο που είχε οικοδομήσει η Κύπρος στις τελευταίες δεκαετίες ως καταφύγιο κεφαλαίων από το εξωτερικό που αναζητούν ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση. Η χώρα δεν είναι ακόμα έτοιμη να εγκαταλείψει το μοντέλο αυτό, που ωστόσο δεν ανταποκρίνεται στα ισχύοντα στην ευρωζώνη», τονίζει ο Γερμανός οικονομολόγος.

«Διαχειρίσιμη, αλλά επικίνδυνη μία χρεοκοπία»
Στην κρίση χρέους της Ελλάδας, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Βρέμης είχε αρθρώσει λόγο πολλές φορές, εκφράζοντας έντονες αντιρρήσεις για τη χρεοκοπία της Αθήνας ή την έξοδο από το ευρώ, ακόμα και σε εποχές που κάποιοι εξέταζαν σοβαρά αυτήν την εναλλακτική λύση. Και στην περίπτωση της Κύπρου ο Φόλκερ Χέλμαγιερ προειδοποιεί ότι η έξοδος από το ευρώ θα είχε οδυνηρές συνέπειες για ολόκληρη την ευρωζώνη.

«Από τεχνικής απόψεως η ευρωζώνη μπορεί να διεκπεραιώσει τη χρεοκοπία της Κύπρου, το σύνολο των δανείων που εκκρεμούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι λιγότερο από μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Υπάρχει όμως ένα άλλο πρόβλημα: σε περίπτωση χρεοκοπίας υφίσταται πλήγμα η αξιοπιστία της ευρωζώνης, άρα και η ροή κεφαλαίων στις οικονομίες άλλων χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα και προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις. Πρόκειται για ανεξέλεγκτο κίνδυνο, η ευρωζώνη θα ήταν σαν να παίζει με την τύχη της».

http://www.capital.gr/news.asp?id=1757815

No comments: