17.3.13

Διάγγελμα Αναστασιάδη για τις αποφάσεις του Eurogroup - plan B?

Διάγγελμα για τις αποφάσεις του Eurogroup θα απευθύνει απόψε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, όπως ανακοινώθηκε από το προεδρικό μέγαρο, τη στιγμή που εντείνεται η αβεβαιότητα για την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Στις 17.30 (ώρα Ελλάδος) προκειται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στη Βουλή, υπό την προεδρία του προέδρου της, Γιαννάκη Ομήρου.
Εν τω μεταξύ, αν και αναβλήθηκε για τη Δευτέρα η προγραμματισμένη για σήμερα συζήτηση του πακέτου διάσωσης στη Βουλή, δεν αποκλείεται τελικά η σύκληση της ολομέλειας της Βουλής να γίνει αργά απόψε.
Πάντως, μετά τη στάση του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ κατά του νομοσχεδίου και ίσως και των Οικολόγων, φαίνεται απίθανο να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, δεδομένου ότι ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ χρειάζονται άλλη μία ψήφο για να έχουν πλειοψηφία. Ενδεχομένως αυτή να εξασφαλιστεί με την ψήφο του προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρη Συλλούρη, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει διαροή από τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ. Ο άλλος βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ, Νίκος Κουτσού, θεωρείται βέβαιο ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.
Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε ότι στο τραπέζι τέθηκαν συγκεκριμένες εισηγήσεις, ώστε η Κύπρος να απεγκλωβιστεί από την πολύ ζημιογόνα προσέγγιση του στεγνού «κουρέματος», το οποίο δεν έχει σχέση με τις ευρωπαϊκές αξίες και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως σημείωσε.
Αυτή η προσπάθεια, είπε ο κ. Συλλούρης, «θα φέρει αποτελέσματα, ώστε η πίεση που θα υποστούν οι άνθρωποι, στο τέλος να μην είναι ζημιά».
Ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι εξετάζονται κάποια μέτρα, τα οποία θα διευκολύνουν την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης μετά το «κούρεμα» των καταθέσεων.
Επιβεβαίωσε ότι μια από τις εισηγήσεις είναι η διασύνδεση του τέλους αλληλεγγύης με την προοπτική του φυσικού αερίου. Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι με ή χωρίς κούρεμα, θα υπάρξει τεράστια εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες.

http://www.naftemporiki.gr/story/628113

No comments: