17.3.13

Σόιμπλε: Έγκριση της απόφασης του Eurogroup από τη Μπούντεσταγκ το συντομότερο

Κατ' αρχήν έγκριση της απόφασης του Eurogroup για την Κύπρο το συντομότερο δυνατό θα ζητήσει από τη Μπούτεσταγκ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Θα εισηγηθώ αμέσως στην Μπούντεσταγκ να συμφωνήσει ώστε να δοθεί η εντολή στην τρόικα προκειμένου να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες του προγράμματος», δήλωσε νωρίτερα μιλώντας στην επιτροπή προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η γερμανική υπηρεσία του Reuters, είναι πιθανόν αυτή η ψηφοφορία να διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς στις 22 Μαρτίου το γερμανικό κοινοβούλιο θα κλείσει για τις γιορτές του Καθολικού Πάσχα.
Ο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πάντως ότι στις λεπτομέρειές του το πρόγραμμα θα υποβληθεί προς έγκριση στην Βουλή μετά τα μέσα Απριλίου.
Εξάλλου, τη στήριξή του στο σχέδιο που αποφασίστηκε στο Eurogroup εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος δήλωσε ότι θα δώσει την έγκρισή του εφόσον οι επενδυτές στις τράπεζες της Κύπρου  επωμιστούν το μερίδιο του βάρους που τους αναλογεί και εφόσον η όποια βοήθεια θα συνοδεύεται με υποχρεώσεις που θα αναλάβει η Κύπρος.
«Βοήθεια έναντι υποχρεώσεων», τόνισε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι, μετά τη συζήτηση που είχε με τον κ. Σόιμπλε, σχημάτισε την εντύπωση ότι πράγματι έτσι θα γίνει.
Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Ράινερ Μπρούντερλε, χαιρέτισε την απόφαση «να συμμετάσχουν οι ίδιοι οι επενδυτές στην διάσωση της Κύπρου», σε συνέντευξή του ωστόσο στην εφημερίδα «Welt am Sonntag», επισημαίνει ότι πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση από τη Βουλή, θα πρέπει να αποδειχθεί η συστημική σημασία της Κύπρου.
Από την πλευρά του ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Πέερ Στάινμπρουκ, σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις τόνισε ότι αυτή την στιγμή δεν μπορεί να υπολογιστεί κατά πόσο επηρεάζονται από την απόφαση των υπουργών Οικονομικών οι μικροί καταθέτες και υπογράμμισε ότι «δεν αρκεί να βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση», αναφερόμενος σε μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην Κύπρο για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, του «ντάμπινγκ» φόρων και του δυσανάλογα μεγάλου δημόσιου τομέα.

http://www.naftemporiki.gr/story/628015

No comments: