17.3.13

Ο εκβιασμός του Eurogroup-Οι διάλογοι

Στο φως της δημοσιότητας έρχονται οι διάλογοι στο Eurogroup που οδήγησαν στη συμφωνία για το μνημόνιο της Κύπρου και τον φόρο επί των καταθέσεων που προκάλεσαν σοκ στο νησί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής της Κύπρου, στο Εurogroup εξελίχθηκε στις 03:00 ο εξής καθοριστικός διάλογος ο οποίος ολοκλήρωσε τον ωμό εκβιασμό των Ευρωπαίων:

Ο Μ.Σαρρής προς το Εurogroup: Δεν αποδεχόμαστε το κούρεμα καταθέσεων και αποχωρούμε.

Άσμουσεν παίρνοντας το τηλέφωνο: Κύριε Πρόεδρε (της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι), παρακαλώ ετοιμάστε την τράπεζα (EKT) για κατάρρευση των δύο κυπριακών τραπεζών.

Εκείνη την ώρα το προτεινόμενο κούρεμα ήταν 12.5% με επιμονή του ΔΝΤ και της Κριστίν Λαγκάρτ. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πράττοντας το ίδιο με τον Υπουργό του ανακοίνωσε στους δικούς του συνομιλητές την αποχώρηση και του ιδίου από τις διαδικασίες μη αποδεχόμενος το κούρεμα 12.5%.
Όταν ενημερώθηκε από τον Μ. Σαρρή για την εντολή Άσμουσεν προς Ντράγκι για κατάρρευση των κυπριακών τραπεζών και με την παρέμβαση τρίτων το ποσοστό έπεσε στο 9.9% με τη διαβεβαίωση από φίλους της Κύπρου πως σε περίπτωση μη αποδοχής της τελευταίας αυτής «υποχώρησης» από τους ευρωπαίους, η χώρα θα αφηνόταν να καταρρεύσει αφού θεωρείται ως μη συστημική. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με βάση τα δεδομένα εκείνης της στιγμής επέλεξε την μη κατάρρευση των τραπεζών και τη χρεοκοπία της χώρας. Είναι θέμα της ιστορίας αν οι ευρωπαίοι μπλόφαραν ή όχι, έμπειρες ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές σημείωσαν πως η απειλή ήταν αν και πρωτοφανής, πραγματική. 

http://www.euro2day.gr/news/highlights/121/articles/764218/Article.aspx

3 comments:

KnowDame said...

Πόσο αληθινοί είναι αυτοί οι διάλογοι;
Μπορούσαν να κόψουν τον ELA μόνο επειδή το είπε ο Ασμουσεν; Χωρίς έγκριση από τα 2/3 του συμβουλίου της ΕΚΤ;
Που το πάνε οι Γερμανοί;

Δες την άποψη του Τέκι http://www.techiechan.com/?p=1940

geokalp said...

αυτό που δεν ξέρουμε είναι από που προήλθαν οι πληροφορίες για να τις αξιολογήσουμε

πάω να δω τεκι

geokalp said...

ο τέκι σημειώνει σχετικά όσα υπαγορεύει η λογική