15.3.13

Fitch: "Βλέπει" ύφεση 0,5% στην ευρωζώνη το 2013

Η πρόσφατη βελτίωση των συνθηκών στις χρηματοοικονομικές αγορές δεν συνάδει με την πραγματική οικονομία, σύμφωνα με τη Fitch, η οποία στην τριμηνιαία έκθεσή της για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας προχωρά σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για τη διεθνή ανάπτυξη στο 2,2% για το 2013 (από 2,4% προηγουμένως) και στο 2,8% για το 2014 (από 2,9% προηγουμένως).

Ο διεθνής οίκος προβλέπει ανάπτυξη μόλις 1% για τις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες το 2013, με μέτρια και σταδιακή επιτάχυνσή της στο 1,9% το 2014.

«Η παγκόσμια οικονομία θα επωφεληθεί από την άμβλυνση των tail risks που σχετίζονται με τον δημοσιονομικό γκρεμό των ΗΠΑ, με τη διάσπαση της ευρωζώνης και με την ανώμαλη προσγείωση της Κίνας, καθώς και από τη σταδιακή πρόοδο της εξισορρόπησης του ιδιωτικού τομέα στις διάφορες μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες, που θα υποστηριχθεί από την υπερχαλαρή νομισματική πολιτική», ανέφερε ο Gergely Kiss της Fitch. Ωστόσο, η αδύναμη επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη, τα υψηλά χρέη και η συνεχιζόμενη δημοσιονομική προσαρμογή σε πολλές χώρες θα λειτουργήσουν επιβαρυντικά για την ανάκαμψη.

Στις ΗΠΑ, το απρόσμενα ισχνό ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο του 2012 προήλθε κυρίως από προσωρινές επιπτώσεις όπως η έντονη πτώση των ομοσπονδιακών δαπανών και η μείωση των αποθεμάτων. Ωστόσο, η βελτίωση στις αγορές εργασίας και κατοικιών παρείχε τη βάση για πιο εύρωστη ανάκαμψη. Η Fitch υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του 2013 στο 1,9% από 2,3% προηγουμένως, λόγω της επίπτωσης της αυτόματης περικοπής δαπανών, ενώ διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψή της για ανάπτυξη 2,8% το 2014.

Στην ευρωζώνη, κατεγράφη ακόμα μεγαλύτερη ύφεση το δ΄ τρίμηνο του 2012, με συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση, παρά τη σημαντική άμβλυνση των χρηματοοικονομικών πιέσεων στην περιφέρεια. Οι χώρες του πυρήνα, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, επλήγησαν επίσης από μειώσεις στην παραγωγή.

Η Fitch εκτιμά πως θα υπάρξει βραδεία, αλλά άνιση ανάκαμψη από τα μέσα του 2013, στηριζόμενη από χαλάρωση του ρυθμού της δημοσιονομικής λιτότητας και των οικονομικών πιέσεων. Ωστόσο, τα αυξημένα χρέη, τα δομικά εμπόδια και η υψηλή ανεργία θα περιορίσουν τον ρυθμό ανάκαμψης. Η Fitch υποβάθμισε την πρόβλεψή της τόσο για το 2013 όσο και για το 2014, εκτιμώντας τώρα ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 0,5% το 2013 και θα αναπτυχθεί κατά 1% το 2014, ενώ η ανεργία θα παραμείνει υψηλότερη του 12% μέχρι το 2014. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/763967/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: