15.3.13

JPMorgan: Έκρυψε σκόπιμα ζημίες $6 δισ.

Καταπέλτης είναι για την JPMorgan Chase έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας η οποία κατηγορεί την τράπεζα ότι αγνόησε τους δικούς της εσωτερικούς κανόνες περί ανάληψης κινδύνου και χειραγώγησε τα μοντέλα διαχείρισης κινδύνου ώστε να αποφύγει τις ρυθμιστικές αρχές και αγνόησε προειδοποιήσεις από τους traders. Η πιο βαριά κατηγορία, όμως, αφορά τον ίδιο τον διευθύνοντα σύμβουλο Jamie Dimon και κάνει λόγο για απόκρυψη των πραγματικών στοιχείων της τράπεζας από τις ρυθμιστικές αρχές.
Η έκθεση έγινε για την πολύκροτη υπόθεση της «Φάλαινας του Λονδίνου», του γνωστού trader Bruno Michel Iksil, που προκάλεσε ζημίες 6,2 δισ. δολ. από trading παραγώγων στην JPMorgan. Πέρα από τις κινήσεις της Φάλαινας του Λονδίνου, η Γερουσία εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα η διοίκηση της τράπεζας.

Αναφέρει συγκεκριμένα ότι ο κ. Dimon «παραπλάνησε τους επενδυτές» και στη συνέχεια «είπε ψέματα στις ρυθμιστικές αρχές», όπως κατήγγειλε ο Τζον Μακ Κέιν, Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής και επικεφαλής της διακομματικής επιτροπής που συνέταξε την έκθεση.

Η έκθεση καταλήγει στο ότι το πραγματικό ύψος των ζημιών που προκλήθηκαν από αυτήν την υπόθεση παραμένει άγνωστο, καθώς η JPMorgan έκλεισε αυτό το χαρτοφυλάκιο πριν από έναν χρόνο μετακινώντας κάποια κεφάλαια στον βραχίονα του investment banking.

Η επιτροπή εξέτασε περισσότερα από 90.000 έγγραφα, έκανε 50 συνεντεύξεις και αναθεώρησε περισσότερες από 200 ηχογραφημένες τηλεφωνικές συνομιλίες. Κατέληξε σε ένα πόρισμα 300 σελίδων, όπου διαπιστώνει πολυάριθμες παραβάσεις των εσωτερικών κανόνων διαχείρισης κινδύνου της τράπεζας και πολλές περιστάσεις κατά τις οποίες οι προειδοποιήσεις από άλλους traders αγνοήθηκαν. Αναφέρεται, συγκεκριμένα ότι η τράπεζα παραβίασε τους εσωτερικούς της κανόνες 170 φορές μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2012 και 160 φορές τον Απρίλιο του 2012. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/763936/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: