12.3.13

Moody's: Πιθανό ένα ακόμα PSI στην Ελλάδα!

Βασικό στοίχημα για την Ελλάδα παραμένει η μείωση του χρέους, δηλώνει σε συνέντευξή της στο Euro2day.gr η Alpona Banerji, Assistant Vice President και sovereign analyst για τη χώρας μας στη Moody’s. Yποστηρίζει ότι ένα ακόμα PSI (κούρεμα ιδιωτών) είναι πολύ πιθανό και μπορεί να συνδυαστεί με αντίστοιχες κινήσεις στο χρέος που ανήκει στον επίσημο τομέα. Βλέπει ύφεση 5,3% το 2013, ενώ διατυπώνει και τη θέση του οίκου αναφορικά με την αξιολόγηση της Ελλάδας. Επίσης, στέκεται στην ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.


Ερ.: Κ. Banerji, η τρόικα είναι ήδη στη χώρα μας για να επανεξετάσει το πρόγραμμα. Κατά την άποψή σας, η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο στη μεταρρύθμιση της οικονομίας της; Η ελληνική οικονομία είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με εκείνη πριν από έξι χρόνια; Ξέρετε, πολλοί πιστεύουν ότι η κατάσταση στην Ελλάδα περιγράφεται από το μότο "more pain, no gain"; Απ.: Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει δημοσιονομικά μέτρα, όπως συνιστά το πρόγραμμα της τρόικας, τα οποία οδηγούν σε μεγαλύτερη πρόσβαση σε οικονομική βοήθεια. Ωστόσο, το μέγεθος, η χρονική συγκυρία και η ανάγκη για δημοσιονομική προσαρμογή εξακολουθούν να έχουν επιπτώσεις στην οικονομία, η οποία αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 5,3% το 2013, ως αποτέλεσμα των πολύ μεγάλων περικοπών σε συντάξεις και μισθούς. 
Ερ.: Στην τελευταία έκθεσή σας για την Ελλάδα, υποστηρίξατε ότι οι οικονομικές, οι πολιτικές και οι κοινωνικές συνθήκες παραμένουν δύσκολες. Πιστεύετε ότι είναι πιθανόν να δημιουργηθεί εκ νέου κάποια πολιτική αναταραχή; Απ.. Κατά την άποψη της Moody’s, η επιτυχία του προγράμματος της οικονομικής προσαρμογής εξαρτάται από την ικανότητα και την προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει και να εκτελέσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να ενισχυθούν οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Οποιαδήποτε επιβράδυνση στην εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της τρόικας λόγω εσωτερικής πολιτικής σύγκρουσης ή και «εξάντλησης» από τις μεταρρυθμίσεις θα συνιστούσε σημαντικό πλήγμα.


Ερ.: Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται για έκτη συνεχή χρονιά σε ύφεση, η Moody’s συνεχίζει να έχει αμυντική στάση. Πιστεύετε ότι θα υπάρξει νέο κούρεμα χρέους; Απ.. Αντίθετα, η Moody’s πιστεύει ότι το συνολικό χρέος της γενικής κυβέρνησης παραμένει υψηλό και συνεπώς μη διατηρήσιμο και θα παραμείνει έτσι στο άμεσο μέλλον, οπότε θα απαιτηθεί περαιτέρω συμμετοχή του επίσημου τομέα. Η συμμετοχή αυτή άλλωστε αναγνωρίζεται και στις αποφάσεις του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αθέτησης των υποχρεώσεων και στο εναπομείναν χρέος του ιδιωτικού τομέα.


Ερ.: Οι τιμές στα ελληνικά ομόλογα έχουν σημειώσει ιδιαίτερα θετικές αποδόσεις από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Συμμερίζεστε αυτήν την αισιοδοξία ή βλέπετε ότι θα υπάρξει «ανώμαλη προσγείωση» στις τιμές, ειδικά αν λάβουμε υπόψη και τις εκτιμήσεις σας για συρρίκνωση άνω του 5% στην ελληνική οικονομία το 2013; Απ.. Κύρια ανησυχία για εμάς παραμένει η βιωσιμότητα του χρέους, το οποίο είναι ένα από τα υψηλότερα ανάμεσα στις χώρες που παρακολουθούμε και εκτιμάται στο 175% του ΑΕΠ για το 2013. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να υπάρξει μια ισορροπία στην οικονομία, έτσι ώστε να σημειωθούν διατηρήσιμοι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης.


Ερ.: Σε σχέση με την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, η Moody’s αξιολογεί την Ελλάδα σήμερα με τον χαμηλότερο βαθμό. Τι θα μπορούσε να φέρει ενδεχομένως αναβάθμιση στο εγγύς μέλλον; Ένα πρωτογενές πλεόνασμα ή θετική αύξηση του ΑΕΠ από τρίμηνο σε τρίμηνο; Απ.: Για να υπάρξει αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, οι βασικοί άξονες της δυναμικής του χρέους -όπως η οικονομική ανάπτυξη, τα επιτόκια, τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων καθώς και η ικανότητα παραγωγής και διατήρησης μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων- θα πρέπει να εξελιχθούν με τέτοιον τρόπο ώστε να επιταχυνθεί σημαντικά ο ρυθμός της μείωσης του χρέους.
http://www.euro2day.gr/specials/interviews/133/articles/762968/Article.aspx

______________________________________

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ
(νέο PSI...)

No comments: