Tου Αvinash D Persaud*
Το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκεται τώρα στο 3,75%, αλλά η μείωσή του δεν ήταν η πιο σημαντική από τις αποφάσεις που έλαβε η Τράπεζα την Τετάρτη. Η πιο σημαντική απ’ όλες ήταν να προσφέρει απεριόριστα κεφάλαια στη διάθεση του τραπεζικού συστήματος με το νέο επιτόκιο repo. Τώρα η ΕΚΤ προσφέρει στις τράπεζες απεριόριστα κεφάλαια με επιτόκιο 3,75%.
Η νέα κατάσταση έχει πολλές επιπτώσεις.
Η πρώτη είναι πως μια τράπεζα δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίζει δυσκολίες εξαιτίας έλλειψης ρευστότητας. Οποιαδήποτε προβλήματα και αν εκδηλωθούν στο εξής, θα οφείλονται στην έλλειψη φερεγγυότητας.
Η δεύτερη είναι πως αφού οι τράπεζες μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε απεριόριστα κεφάλαια με το καλύτερο δυνατό επιτόκιο από την ΕΚΤ, θα μειωθεί αναλόγως η ζήτηση για κεφάλαια στις χρηματαγορές. Φυσικά μια χρηματαγορά που λειτουργεί εύρυθμα προσφέρει έναν πολύ πιο ευέλικτο τρόπο για να αντλήσει κεφάλαια μια τράπεζα, για παράδειγμα φθηνό ρευστό overnight. Επομένως η κατάσταση κάθε άλλο παρά ιδεώδης είναι.
Είναι, όμως, λειτουργική.
Τα χρηματιστήρια αντέδρασαν προσεκτικά στη συντονισμένη μείωση των επιτοκίων καθώς η νομισματική πολιτική δεν πρόκειται να δώσει τη λύση στην τρέχουσα κρίση. Η ΕΚΤ βρίσκεται προς το τέλος αυτής της πορείας. Ισως να υπάρξει ακόμη μία μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης πριν από το τέλος του έτους αλλά εκεί θα σταματήσει. Τη λύση στην κρίση πρέπει να δώσουν οι κυβερνήσεις. Οι δύο καλύτερες και πολλά υποσχόμενες επιλογές είναι αφενός να χορηγήσει η κυβέρνηση κεφάλαια στον χρηματοπιστωτικό τομέα αποκτώντας προνομιούχες μετοχές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και αφετέρου μια προσωρινή εγγύηση του δημόσιου τομέα για τη διατραπεζική αγορά.
Η Βρετανία και όχι η Ζώνη Ευρώ ήταν εκείνη που πήρε πρώτη την πρωτοβουλία να προωθήσει και τις δύο αυτές ιδέες. Εκεί θα βρίσκεται, λοιπόν, η πολιτική παρέμβαση το Σαββατοκύριακο όταν θα είναι σε εξέλιξη στην Ουάσιγκτον οι συναντήσεις της G7 και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Στο μεταξύ, κρίνουμε πως η ΕΚΤ έκανε τη σωστή κίνηση. Η τελευταία κλιμάκωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης έχει οδηγήσει σε προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για ανάπτυξη καθώς και εκείνων για τον πληθωρισμό. Εξακολουθούμε να μη βλέπουμε κανέναν κίνδυνο να εκτιναχθεί ουσιαστικά ο πληθωρισμός σε επίπεδα πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ εκτός από την περίπτωση μιας παγκόσμιας ύφεσης.
Αντιθέτως θα υποστηρίζαμε και προσβλέπουμε σ’ έναν κύκλο προσεκτικών μειώσεων των επιτοκίων. Η κατάσταση, όμως, είναι σαφώς διαφορετική από εκείνη της περιόδου Ιουνίου - Ιουλίου όταν η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια. Το επιτόκιο repo είναι ένα εργαλείο άσκησης πολιτικής, όχι σύστημα πεποιθήσεων. Η συλλογιστική με την οποία εφαρμόζεται είναι πως θα αυξάνεται και θα μειώνεται σύμφωνα με την κάλλιστη δυνατή ενημέρωση. Οσο ισχυρή ήταν η επιχειρηματολογία υπέρ μιας αύξησης των επιτοκίων τον Ιούνιο τόσο ισχυρή ήταν και εκείνη υπέρ μιας μείωσης αυτήν την εβδομάδα.
* O Avinash D Persaud είναι οικονομολόγος και πρόεδρος του Intelligence Capital Limited. Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Voxeu.org
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_10/10/2008_287760
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment