Το Bρετανικό μοντέλο διάσωσης των πιστωτικών ιδρυμάτων μελετά ο κ. Πόλσον
Μετά τη Μεγάλη Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες αφήνουν ανοιχτό πλέον το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στη μερική κρατικοποίηση τραπεζών, σε μια προσπάθεια να σώσουν το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα που κλονίζεται και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στις χειμαζόμενες αγορές. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομίας Χένρι Πόλσον άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει μέρος των 700 δισ. δολαρίων που έχει στη διάθεσή του για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος προκειμένου να δώσει ρευστότητα στις τράπεζες, αγοράζοντας μετοχές. Η υιοθέτηση του «βρετανικού μοντέλου» είναι μια κίνηση απελπισίας που εξετάζει η αμερικανική κυβέρνηση, αφού όπως ομολόγησε ο κ. Πόλσον, «κάποια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα βάλουν λουκέτο». Στο χορό των κρατικών παρεμβάσεων για τη στήριξη των τραπεζών μπήκε από χθες και η Ιταλία. Ο υπουργός Οικονομίας Τ. Τρεμόντι επιβεβαίωσε δημοσιεύματα ότι η κυβέρνηση έχει σχηματίσει ένα ταμείο με κεφάλαια ύψους 20 δισ. ευρώ που θα τα χρησιμοποιήσει για να αποτρέψει ενδεχόμενη κατάρρευση κάποιου πιστωτικού ιδρύματος, αγοράζοντας προνομιούχες μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου ως αντάλλαγμα.
Εν τω μεταξύ, στην τρίτη κρατικοποίηση τράπεζας προχώρησε χθες και η κυβέρνηση της Ισλανδίας. Το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της χώρας, η Kaupting Bank, πέρασε και αυτό στον έλεγχο του Δημοσίου, το οποίο ελέγχει πλέον και τις τρεις μεγάλες τράπεζες της χώρας. Επιπλέον, η ιρλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει έως την ερχόμενη Δευτέρα και το Χρηματιστήριο, όπου τις προηγούμενες ημέρες επικράτησε πανικός.
Σήμερα η κρίσιμη σύνοδος του G7
Η συντονισμένη και αποτελεσματικά οργανωμένη παρέμβαση κυβερνήσεων και Κεντρικών Τραπεζών, ούτως ώστε να αντιμετωπισθεί η χρηματοπιστωτική κρίση, θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων του G7. Οι υπουργοί Οικονομικών και οι Κεντρικοί Τραπεζίτες των επτά πλουσιότερων κρατών του κόσμου συναντώνται σήμερα εν αναμονή της συνόδου ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας κι ενώ οι μηχανισμοί παρέμβασης, όπως τους γνωρίζαμε, αποδεικνύονται ανεπαρκείς. Καλούνται να απαντήσουν ικανοποιητικά στις μεγάλες προκλήσεις της πτώχευσης εταιρειών και τραπεζών, στην αποσταθεροποίηση του οικονομικού συστήματος και στην επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης για εκατομμύρια ανθρώπους στον ανεπτυγμένο και τον αναπτυσσόμενο κόσμο.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_10/10/2008_287765
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment