7.10.08

Δυσοίωνες προβλέψεις για τη βρετανική και ιρλανδική οικονομία

Σημαντικές αναταράξεις στην ανάπτυξη και την οικονομία τους δέχονται η Βρετανία και η Ιρλανδία.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, η Βρετανία βρίσκεται ήδη σε επιδεινούμενη ύφεση και αντιμετωπίζει διττή απειλή επιβράδυνσης της ανάπτυξης και αύξησης της ανεργίας.
Αντίστοιχα, το ιρλανδικό ινστιτούτο οικονομικής και κοινωνικής έρευνας ESRI προβλέπει ότι η ύφεση της ιρλανδικής οικονομίας θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2009.
Στην έκθεση του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και προέκυψε από έρευνα σε 5.000 επιχειρήσεις, γίνεται λόγος για κατάρρευση της εμπιστοσύνης σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας και ζητάται από την κυβέρνηση Μπράουν και την τράπεζα της Αγγλίας να αναλάβουν κατεπείγουσα δράση για να αποφευχθεί μιας μεγάλης κλίμακας ύφεση της βρετανικής οικονομίας.
Συγκεκριμένα, προτρέπει την Τράπεζα της Αγγλίας να προχωρήσει σε μείωση του βασικού επιτοκίου της κατά 0,5% και την βρετανική κυβέρνηση να μειώσει τη φορολογία των επιχειρήσεων.
Οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποιούν ότι ο αριθμός των ανέργων αναμένεται να αυξηθεί, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, κατά 200.000 με 300.000 και να υπερβεί τα 2 εκατομμύρια.
«Τα αποτελέσματα της έκθεσης θεμελιώνουν την άποψη ότι η βρετανική ύφεση έχει αρχίσει και ότι η πτωτική στροφή επιδεινώνεται. Η εγχώρια οικονομία δέχεται ισχυρότατες πιέσεις», τόνισε ο οικονομικός σύμβουλος του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ντέιβιντ Κέρν.
Ανάλογες προβλέψεις κάνει και το ιρλανδικό ερευνητικό ινστιτούτο ESRI, το οποίο προβαίνει στην εκτίμηση ότι το ιρλανδικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί το 2008 κατά 1,3% και το 2009 κατά 0,7%. Οι προηγούμενες προβλέψεις έκαναν λόγο για συρρίκνωση 0,4% φέτος και για ανάκαμψη 1,9% του χρόνου.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο

Ηνωμένο Βασίλειο: Εξασθένηση της μεταποιητικής παραγωγής
ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Η μεταποιητική παραγωγή στη Βρετανία μειώθηκε για έκτο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο, το χειρότερο σερί από το 1980, αυξάνοντας τις πιέσεις προς την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (BOE) για μείωση των επιτοκίων στο τέλος της εβδομάδας.Στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας (ONS) έδειξαν πως η παραγωγή υποχώρησε τον Αύγουστο κατά 0,4% σε σχέση με τον Ιούλιο και 1,9% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2007. Ήταν η πρώτη φορά έπειτα από 28 χρόνια που μειώνεται για έκτο συνεχόμενο μήνα. “Την τελευταία φορά που είχαμε έξι συνεχόμενες μειώσεις ήταν τον Ιούλιο του 1980,” δήλωσε εκπρόσωπος της ONS.Τα στοιχεία ήταν χειρότερα από τις προβλέψεις οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, οι οποίοι ανέμεναν μείωση 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 1,7% σε σχέση με το 2007.Η μείωση παρατηρήθηκε σε όλους τους κλάδους, ανακοίνωσε η ONS, καθώς 10 από τους 13 κλάδους συρρικνώθηκαν σε σχέση με τον Ιούλιο. Ωστόσο, υπήρχε συγκεκριμένη αδυναμία στον κλάδο των μεταφορών, ο οποίος δέχθηκε πλήγμα από άνοδο του κόστους των υλικών και τη μείωση της ζήτησης.Τα μεγέθη που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, σε συνδυασμό με την έντονη κρίση στις κεφαλαιαγορές και την εξασθένηση της οικονομικής δραστηριότητας, ενισχύουν το αίτημα για μείωση των επιτοκίων από την BOE, καθώς η νομισματική αρχή συνεδριάζει στο τέλος της εβδομάδας, παρά τον αυξημένο πληθωρισμό.Η ONS κατέγραψε επίσης μείωση της ευρύτερης βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,6% στο μήνα και 2% στο χρόνο με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για μείωση 0,2% και 2% αντίστοιχα.

No comments: