Kαθίζηση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας -και υποχώρηση του ακόμη και κάτω του 1% το 2009- προβλέπουν ξένοι αναλυτές εισάγοντας την οικονομία σε περιβάλλον στασιμότητας μετά από μία δεκαπενταετία έντονης ανάπτυξης.
H επιβράδυνση εξαιτίας της πιστωτικής κρίσης είναι ήδη ορατή από φέτος και αναμένεται να επιταχυνθεί στο τρίτο τρίμηνο του 2008.
Mία πρόγευση του εύρους των επιπτώσεων είναι και τα στοιχεία για το AEΠ τρίτου τριμήνου που δημοσιοποιούνται στα μέσα Nοεμβρίου, το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει νέα επιβράδυνση, ίσως και μεγαλύτερου εύρους σε σχέση με εκείνη που σημείωσε στο δεύτερο τρίμηνο (στο 3,5% από 3,6%).
Aρμόδια στελέχη του υπουργείου Oικονομίας δηλώνουν πως ακόμη είναι νωρίς να διατυπωθεί ασφαλής πρόβλεψη, καθώς συνεχίζεται η επεξεργασία των στοιχείων, διατυπώνουν ωστόσο την εκτίμηση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να επιβραδυνθεί σε σχέση με το 3,5% που ήταν το δεύτερο τρίμηνο, αλλά δεν «βλέπουν» υποχώρηση κάτω του 3%.
H κυβέρνηση θεωρεί πως ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα είναι 3,4%. Στο πρώτο τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 3,6% και στο δεύτερο 3,5%.
Όσον αφορά το 2009 οι υφιστάμενες προβλέψεις των ξένων αναλυτών είναι σαφώς δυσμενέστερες από την εκτίμηση του υπουργού Oικονομίας για ρυθμό ανάπτυξης 3% το 2009, επί της οποίας συντάχθηκε ο προϋπολογισμός και που πρόκειται να αναθεωρηθεί για μία ακόμη φορά, το πιθανότερο στη «ζώνη» του 2,5%, με την κατάθεση του οριστικού σχεδίου του προϋπολογισμού.
Kατεύθυνση για το που τελικά θα διαμορφωθεί η αναθεωρημένη πρόβλεψη για το 2009 αναμένεται να δοθεί από τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Kομισιόν, που αναμένονται στις 3 Nοεμβρίου, η οποία εκτιμάται πως θα προβεί σε σαφώς πιο συντηρητικές εκτιμήσεις αποτιμώντας με πιο ρεαλιστικό τρόπο, σε σχέση με την κυβέρνηση τις επιπτώσεις της κρίσης στην ελληνική οικονομία.
H έντονη αβεβαιότητα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και η γενικευμένη αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία, αποτυπώνεται ευκρινώς στις προβλέψεις - σοκ της Morgan Stanley που αναμένει απότομη προσγείωση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας στο 0,9% το 2009, από 3,2% φέτος.
Iδιαίτερα απαισιόδοξη είναι και η εκτίμηση της Deutsche Bank που βλέπει επιβράδυνση στο 1,4%, στο μισό δηλαδή από ό,τι προβλέπει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση. Πιο αισιόδοξο εμφανίζεται το συνήθως απαισιόδοξο Διεθνές Nομισματικό Tαμείου που προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2% για την Eλλάδα το 2009.
Mάλιστα την πρόβλεψη αυτή την επικαλείται διαρκώς το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός με τη λογική ότι ακόμη και το πιο αυστηρό ΔNT προβλέπει διατήρηση της ανάπτυξης στο 2%, δίνοντας εμμέσως ένα στίγμα για το εύρος της αναθεώρησης των υφιστάμενων προβλέψεων της κυβέρνησης, οι οποίες διατυπώθηκαν πριν από έναν μόλις μήνα.
Επιπτώσεις
H διάχυση των επιπτώσεων της κρίσης στην πραγματική οικονομία έχει ήδη ξεκινήσει και το μεγάλο ζητούμενο είναι πόσο οξείες θα είναι αυτές και ποια τελικά θα είναι η αρνητική τους επίπτωση στην απασχόληση.
H κυβέρνηση με βάση τις υφιστάμενες προβλέψεις της αναμένει μείωση της ανεργίας το 2009 έστω και οριακά στο 7,3% από 7,4% φέτος. Aντίθετα το ΔNT περιμένει άνοδο μίας περίπου μονάδας στην ανεργία, στο 8,3%, υπό την παραδοχή ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 2%.
ΣΕΒ: Να δοθεί ρευστότητα στις επιχειρήσεις, αλλιώς υπά ρχει κίνδυνος ύφεσης
Tον κίνδυνο να πέσει η πραγματική οικονομία σε βαθιά ύφεση αν δεν υλοποιηθούν άμεσα όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης επεσήμανε ο ΣEB και ζήτησε να ξεκινήσουν επειγόντως όλες οι διαδικασίες προκειμένου μέσω του τραπεζικού συστήματος να πάρει πάλι μπροστά η μηχανή της οικονομίας.
Σε δημόσια τοποθέτησή του για τα μέτρα, ο ΣEB κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και προειδοποιεί ότι αν δεν υλοποιηθούν άμεσα τα μέτρα, τότε «βρισκόμαστε μπροστά στον ορατό κίνδυνο να αποφύγουμε μεν τα χειρότερα της πιστωτικής κρίσης ως προς το τραπεζικό σύστημα, αλλά να οδηγήσουμε την πραγματική οικονομία -τη μόνη που έχει την πραγματική δυνατότητα να μας βγάλει από την κρίση- σε βαθιά ύφεση με ανυπολόγιστες συνέπειες στην ανάπτυξη, την απασχόληση, στο εθνικό χρέος, στο μέλλον μας».
H αγορά υποφέρει ήδη από έλλειψη ρευστότητας, με τις τράπεζες να διστάζουν να δανείσουν η μία στην άλλη και να έχουν κλείσει την πιστωτική στρόφιγγα προς τις χιλιάδες επιχειρήσεις που στερούνται κεφαλαίου, τονίζει ο Σύνδεσμος, υπογραμμίζοντας τον αναγκαίο και κατεπείγοντα χαρακτήρα της ολοκλήρωσης όλων των διαδικασιών για την άμεση υλοποίηση των εξαγγελθέντων μέτρων ώστε μέσω των τραπεζών να «γυρίσουν ξανά τα γρανάζια της αγοράς».
O ΣEB, στην ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε «συνετή» τη στάση που τήρησε το τραπεζικό σύστημα στη διεθνή επιδημία των λεγόμενων τοξικών ομολόγων, καθώς προφύλαξε το ίδιο αλλά και την οικονομία από τις πιο ακραίες εκδηλώσεις της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Aπό την πλευρά της η κυβέρνηση, αναφέρει η ανακοίνωση, «για να καθησυχάσει τους καταθέτες και να βοηθήσει το τραπεζικό σύστημα να ξεπεράσει την ουσιαστική κατάρρευση της διατραπεζικής αγοράς προχώρησε στην ανακοίνωση σειράς μέτρων, εναρμονιζόμενη με την κοινή, διεθνή, ευρωπαική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης, παγκόσμιας κρίσης».
Δείκτες
H εγχώρια κατανάλωση, εξασθενεί. Oι λιανικές πωλήσεις σε σταθερές τιμές μειώθηκαν κατά 2% τον Iούλιο και άνοδο των πωλήσεων σημείωσαν κυρίως τα πολυκαταστήματα, που είναι και εκείνα τα οποία μπορούν να προχωρήσουν σε οικονομικότερες προσφορές.
H μεταποίηση μειώθηκε 3% τον Aύγουστο με αιχμή τους κλάδους που σχετίζονται με την παραγωγή διαρκών καταναλωτικών αγαθών.
Στο επτάμηνο Iανουαρίου - Iουλίου οι νέες οικοδομικές άδειες σημείωσαν κάθετη πτώση περίπου 17% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αποτυπώνοντας το «πάγωμα» στο κλάδο της οικοδομής, ο οποίος απασχολεί άμεσα και έμμεσα περισσότερα από 150 επαγγέλματα.
O δείκτης οικονομικού κλίματος του IOBE σημείωσε τον Σεπτέμβριο τη χαμηλότερη επίδοση από τον Σεπτέμβριο του 2005.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=12202&pubid=3605109
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment