13.10.08

Η αυτορρύθμιση της αγοράς απέτυχε, δηλώνει ο πρόεδρος του ΔΝΤ Ντ.Στρος Καν

«Αυτό που διαπιστώνω σήμερα είναι ότι η αυτορρύθμιση της αγοράς δεν λειτούργησε» και ότι η κρίση έδειξε την ανάγκη «αναδιοργάνωσης του συστήματος» δηλώνει ο πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν.
Μιλώντας στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, ο κ. Στρος Καν εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα σχέδια διάσωσης που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες παρέχουν «στοιχεία που θα επιτρέψουν να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, σε μια κατάσταση που είναι πάντως παράλογη», τονίζοντας, ταυτόχρονα, την ανάγκη για «μαζική παρέμβαση» μέσω ενός «συνολικού και συντονισμένου» σχεδίου.
«Ήμουν πάντα οπαδός της οικονομίας της αγοράς, αλλά μιας οικονομίας της αγοράς η οποία θα είναι οργανωμένη, η οποία θα εξυπηρετεί τις κοινωνικές φιλοδοξίες» υπογράμμισε.
«Αυτό που διαπιστώνω σήμερα είναι ότι η αυτορρύθμιση της αγοράς δεν λειτούργησε» και ότι η κρίση έδειξε την ανάγκη «αναδιοργάνωσης του συστήματος» σημείωσε.
«Χρειάζεται μια διαφορετική ρύθμιση, γιατί αυτή που υπήρχε οδήγησε σε οικονομική φούσκα, δυσανάλογη προς την οικονομική πραγματικότητα», προσέθεσε, εκτιμώντας ότι μετά την κρίση, το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα είναι μικρότερο και ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, «θα ζουν ίσως αύριο λιγότερο με πίστωση απ' ό,τι χθες».
Όσον αφορά τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) , ο πρόεδρος του ΔΝΤ είπε ότι «δεν πρέπει να απαγορευτούν, γιατί κάποιες φορές ο ρόλος τους είναι χρήσιμος [...], αλλά πρέπει να ελέγχονται».
Μεγαλύτερος κίνδυνος στις αναπτυσσόμενες χώρες
Οι αναπτυσσόμενες χώρες μπορεί να υποστούν τις πιο σοβαρές συνέπειες από την παρατεταμμένη κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς δεν έχουν τον πλούτο που απαιτείται για να αποτρέψουν την κατάρρευση των τραπεζών τους, προειδοποίησαν Παγκόσμια Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υποσχόμενοι ότι θα χρησιμοποιήσουν «όλο το φάσμα των πηγών» που διαθέτουν για να βοηθήσουν τις χώρες που δεν μπορούν να διαχειριστούν μόνες τους την κρίση.
Περίπου 30 χώρες εκτιμάται ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την υλοποίηση του προϋπολογισμού τους, καθώς μειώνονται οι εξαγωγές και έχει περιοριστεί η εισροή κεφαλαίων από ξένους επενδυτές. Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα το ΔΝΤ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα διευρυνθούν οι διευκολύνσεις προς τις χώρες που έχουν ανάγκη.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες, που ήδη αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, «έχουν κίνδυνο να οπισθοχωρήσει σοβαρά η προσπάθειά τους για βελτίωση της ζωής των πληθυσμών τους, από οποιαδήποτε παρατεταμμένη έλλειψη ρευστού ή επιβράδυνση της ανάπτυξης διεθνώς» δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ.
«Οι πιο φτωχές και περισσότερο ευάλωτες ομάδες αντιμετωπίζουν σοβαρότερο κίνδυνο και σε ορισμένες περιπτώσεις κινδυνεύουν με ανεπανόρθωτες ζημιές» προσέθεσε.
Τα μέλη της Επιτροπής Αναπτυσσόμενων Χωρών του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας απηύθηναν έκκληση για περισσότερη στήριξη ενός κοινού ταμείου με στόχο την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης. Ήδη, οι αναπτυγμένες χώρες έχουν υποσχεθεί βοήθεια ύψους 1,2 δισ. δολαρίων.
«Η χρηματοπιστωτική κρίση προσθέτει μία κρίση στην κρίση» για τον αναπτυσσόμενο κόσμο, προειδοποίησε ο Ντομινίκ Στρος Καν, προσθέτοντας ότι «οι άλλες κρίσεις» θα εξακολουθήσουν να απειλούν ακόμα και όταν θα έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Newsroom ΔΟΛ

No comments: