Στο 3,5% προσδιόρισε η Eurostat με σημερινή της ανακοίνωση το δημοσιονομικό έλλειμμα για την Ελλάδα το 2007, αποσύροντας παράλληλα τις επιφυλάξεις που είχε διατυπώσει τον περασμένο Απρίλιο. Σύμφωνα με τη Eurostat, η αναθεώρηση του ελλείμματος τόσο το 2006 όσο και το 2007 οφείλεται σε επικαιροποιημένα στοιχεία σχετικά με φόρους, νοσοκομεία, κοινωνική ασφάλιση, κοινοτικά κονδύλια και δαπάνες εκτός προύπολογισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναθεωρημένη πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομίας για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2007 ήταν στο 2,8%, εκτίμηση η οποία αναθεωρήθηκε εκ νέου με το προσχέδιο του προϋπολογισμού στο 3,4% για να "ψηλώσει" εκ νέου με τη σημερινή ανακοίνωση της Eurostat στο 3,5%.
Για το 2006 η Eurostat αναφέρει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 2,8%. Η εκτίμηση του Υπουργείου Οικονομίας, με βάση τον προϋπολογισμό του 2008 αφορούσε σε έλλειμμα 2,5% αλλά έχει ήδη μεσολαβήσει αναθεώρηση από τις ελληνικές αρχές στο 2,8%. Οι ελληνικές αρχές, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας, συμφώνησαν με τη Eurostat σε μια λίστα μεσοπρόθεσμων δράσεων οι οποίες θα πρέπει να εφαρμοστούν. Υπενθυμίζεται ότι οι επιφυλάξεις της Eurostat αφορούσαν στην καταγραφή κοινοτικών ενισχύσεων το 2006 και το 2007, σε στατιστικές διαφορές για το 2007 και στην κάλυψη των στοιχείων της λεγόμενης «άσπρης τρύπας», για τα πλεονάσματα των ΟΤΑ και των ασφαλιστικών ταμείων.
Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, το 2007 η Ελλάδα εμφάνιζε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό δημοσίου χρέους στην Ε.Ε., στο 94,8% του ΑΕΠ, με την Ιταλία να καταλαμβάνει την πρώτη θέση με επίδοση 104,1% του ΑΕΠ. Τα χαμηλότερα ποσοστά δημοσίου χρέους καταγράφονται στην Εσθονία (3,5%), στο Λουξεμβούργο (7%) και στην Λετονία (9,5% του ΑΕΠ). Σημειώνεται ότι η εκπρόσωπος του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοακίν Αλμούνια, είχε δηλώσει στις 6 Οκτωβρίου ότι, αν η Eurostat επιβεβαίωνε την ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2007, αυτό θα μπορούσε να σημάνει την επανέναρξη διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ελλάδας.
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/386882/Article.aspx
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment