19.11.08

ΔΝΤ: Στα τέλη του 2009 το πέρας της κρίσης

Στα τέλη του 2009 τοποθετεί το τέλος της κρίσης ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρός Καν, κατά τον οποίο αν και το «πάγωμα» των πιστώσεων δεν είναι πλέον τόσο σκληρό όσο ήταν, εξακολουθεί να εμποδίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα να λειτουργήσει καλά.
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ εκτιμά ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί η νομισματική πολιτική για να αντιμετωπιστεί η κρίση διότι ο κίνδυνος του πληθωρισμού «έχει τελείως εξαφανιστεί, μιλάμε ακόμη και για αποπληθωρισμό, αν και πιστεύω ότι είναι υπερβολικό». Προτρέπει δηλάδη εμμέσως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια της. Επανέλαβε επίσης την έκκληση του στις χώρες που δεν μπορούν να προσφύγουν σε πολιτικές αναδιάρθρωσης του προϋπολογισμού.
«Αν υπάρχει μια στιγμή τα τελευταία 50 χρόνια όπου μια συντονισμένη απάντηση στο επίπεδο του προυπολογιμού των χωρών έχει νόημα να γίνει, αυτή η στιγμή είναι σήμερα» δήλωσε χαρακτηριστικά, κρίνοντας ότι όπου είναι δυνατό, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αφιερώσουν το 2% του ΑΕΠ για την αναθέρμανση της οικονομίας.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=9490&pubid=4005258

No comments: