6.11.09

Κόψε! Κόψτε!

Η κατάρρευση της στερλίνας δεν έχει λειάνει τις συνέπειες της βαθιάς κρίσης

ZZ

Ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν έδωσε εντολή στην Τράπεζα της Αγγλίας να ρίξει το τρίτο σωσίβιο στήριξης στην παραπαίουσα οικονομία. Η κατάσταση της βρετανικής οικονομίας είναι δεινή και το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτός ελέγχου. Η πτώση του ΑΕΠ κατά 0,4% το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους διέψευσε όλες τις ελπίδες, όταν, ενώ οι άλλες οικονομίες έχουν ήδη περάσει στην ανάκαμψη, η συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας συνεχίζεται υποχωρώντας στο ναδίρ 70 ετών. Παράλληλα, το ηθικό των Βρετανών καταναλωτών έχει καταρρεύσει και το έλλειμμα μέχρι το τέλος τους έτους υπολογίζεται να εκτιναχθεί στο 15% του ΑΕΠ! Οι προσπάθειες που έγιναν μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση της δεινής οικονομικής και πιστωτικής κρίσης απέτυχαν.

Το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο, μετά τη Wall, χρηματοοικονομικό κέντρο του Σίτι του Λονδίνου έχει κλονιστεί και απειλείται από τη Φρανκφούρτη, την οικονομική πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Ευρώ και έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Χτες, με ένα δραματικό ανακοινωθέν, η Νομισματική Επιτροπή της Τράπεζας της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι επεκτείνει την πολιτική της quantitative easing, δηλαδή αυξάνει τις αγορές ομολόγων του βρετανικού Δημοσίου κατά 25 δισ. στερλίνες (ή 40 δισ. δολάρια) συνολικώς, στα 200 δισ. στερλίνες (από 175 δισ. στερλίνες).

Παράλληλα, χτες, η Τράπεζα άφησε το εθνικό επιτόκιο στο ιστορικό ναδίρ του 0,5%, στα χαμηλότερα επίπεδα από την ίδρυσή της το 1694.

Ηδη, η Τράπεζα έχει αγοράσει εταιρικούς τίτλους και κρατικά ομόλογα συνολικής αξίας 175 δισ. στερλινών. Να θυμίσω ότι ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα που άρχισε από τον Μάρτιο την αγορά κρατικών τίτλων με την έκδοση νέου χρήματος (quantitative easing), με στόχο να ρίξει αφειδώς χρήμα στην οικονομία. Η μελανή οικονομική κατάσταση της Βρετανίας και η παραπάνω ομολογία της Τράπεζας της Αγγλίας προκάλεσαν σοκ στις αγορές. Τη δεινή κατάσταση της οικονομίας και τα σφάλματα επιλογών στο επίμαχο θέμα των κρατικοποιήσεων τραπεζών στη Βρετανία, τα πλήρωσε με βαριά ήττα στις πρόσφατες ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός Μπράουν. Στον έλεγχο του κράτους έχει περιέλθει το 70% της Royal Bank of Scotland και το 43% του τραπεζικού ομίλου Lloyd’s. Στην πρώτη περίοδο της κρίσης, η κυβέρνηση είχε αναγκαστεί να κρατικοποιήσει τις τράπεζες στεγαστικών δανείων Northern Rock και Bradford & Bingley.

Το συνολικό κόστος της κρίσης για τη Βρετανία υπολογίζεται στο 1,4 τρισ. στερλίνες. Προσφάτως, το κόμμα των Συντηρητικών δήλωσε ότι θα προωθήσει το τάχιστο την πώληση των μεριδίων του κράτους στις τράπεζες, μόλις γίνει κυβέρνηση!

Ηδη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προειδοποιήσει ότι η κυβέρνηση Μπράουν κινδυνεύει να επιδεινώσει την κρίση αν δεν δεσμευθεί στη λήψη «αξιόπιστων» μέτρων για τη συρρίκνωση του διογκούμενου δημοσιονομικού ελλείμματος. Ωστόσο, η πραγματικότητα ήταν όντως «αποκρουστική». Και προβλέπεται ότι «η χώρα θα περάσει πολύ δύσκολες στιγμές τα ερχόμενα 3 - 4 χρόνια.

* «Σεμνά και ταπεινά» χτες οι 22 τραπεζίτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) άφησαν το επιτόκιο του ευρώ στα ίδια επίπεδα του 1% και απλώς συνεχίζουν να υλοποιούν την αγορά των λεγόμενων covered bonds, που είναι τραπεζικά ομόλογα πάνω σε ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια ή δημόσιο χρέος (που έχουν εκδοθεί κυρίως από τις τράπεζες της Γερμανίας και της Ισπανίας). Η ΕΚΤ έχει ξεκινήσει τις αγορές των τιτλοποιημένων ομολόγων τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη του Ιουνίου του 2010 και αφορούν 3ετή και 10ετή ομόλογα πιστοληπτικής βαθμίδας τουλάχιστον ΑΑ. Να επισημανθεί ότι τα 60 δισ. ευρώ αναλογούν μόλις στο 0,6% του ΑΕΠ της Ζώνης του Ευρώ. Ενώ η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας υλοποιούν αγορές ομολόγων του Δημοσίου αξίας ισότιμης με το 8% του αμερικανικού και το 4% του βρετανικού ΑΕΠ, αντίστοιχα. Ο Τρισέ, μάλιστα, αισιοδοξεί ότι η Ευρωζώνη θα καλωσορίσει το 2010 με οικονομική ανάκαμψη και πληθωρισμό. Μάλιστα.

No comments: