8.11.09

Αρχή του τέλους για την ανεξάντλητη ρευστότητα

Bloomberg

Οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου έχουν αρχίσει τη σταδιακή χαλάρωση των έκτακτων μέτρων. Το ευρώ και η στερλίνα σημείωσαν άνοδο, αφού η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας έδωσαν σημάδια προς αυτή την κατεύθυνση. Οι πρόσφατες κινήσεις τους προδιαγράφουν ότι οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις θα βρεθούν, πιθανώς σύντομα, δίχως τη βοήθεια της ρευστότητας, που συγκρατεί την οικονομία από τις αρχές του έτους, καθώς πληθαίνουν οι ανησυχίες για νέες φούσκες. Ωστόσο, ένα σφάλμα στην επιλογή του χρόνου ανάκλησης των μέτρων στήριξης μπορεί να προκαλέσει αστάθεια στην αγορά συναλλάγματος και να χαλάσει την ανάκαμψη προτού αυτή εδραιωθεί. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε στις 30 Οκτωβρίου να διακόψει το Δεκέμβριο τα προγράμματα αγοράς εταιρικών χρεών. H Fed διατήρησε το επιτόκιό της κοντά στο μηδέν, η ΕΚΤ στο 1% και η Τράπεζα της Αγγλίας στο 0,5%. Την ίδια ώρα, τα εργοστάσια ανανεώνουν τα αποθέματά τους, ενώ οι τιμές των επενδύσεων, από τις μετοχές έως και τη ζάχαρη και το χρυσό, σημειώνουν άλμα. Ο δείκτης MSCI All-Countries World Index έχει ενισχυθεί 66% από το Μάρτιο, ενώ η τιμή του χρυσού κερδίζει 90% μέσα στο έτος. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, Σπένσερ Ντέιλ, εξέφρασε την ανησυχία του για τις «αδικαιολόγητες αυξήσεις» στις τιμές ενεργητικού. Με τη δυνατότητα δανεισμού σε πρωτοφανή χαμηλά επιτόκια στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, ορισμένοι οικονομολόγοι ανησυχούν για μια στρέβλωση των αγορών, η οποία θα αυξήσει τις πιθανότητες μεταβλητότητας, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αποσύρουν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας με διαφορετικές ταχύτητες.

Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη απομακρύνουν σταδιακά τις ανορθόδοξες πολιτικές τους, η αύξηση των επιτοκίων απέχει ακόμα πολύ. Η Fed τόνισε στις 4 Νοεμβρίου ότι θα διατηρήσει το κόστος δανεισμού «εξαιρετικά χαμηλά» για «μεγάλο χρονικό διάστημα». Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ανέφερε την Πέμπτη ότι το επίπεδο των επιτοκίων είναι «κατάλληλο», ενώ η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας υπογράμμισε ότι θα υπάρξει μια «αργή ανάκαμψη».

«Οι φούσκες, οι αφρώδεις χρηματιστηριακές αγορές και η μεγάλη αύξηση των τιμών ακινήτων δεν αποτελούν αυτήν τη στιγμή πρόβλημα για τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο ή την ηπειρωτική Ευρώπη», τονίζει ο πρώην ανώτερος σύμβουλος πολιτικής στο ΔΝΤ και νυν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Berkeley, Μπάρι Αϊχενγκριν. «Αποτελούν όμως πρόβλημα για την Κίνα και τις άλλες αναδυόμενες αγορές. Οι δικές τους κεντρικές τράπεζες πρέπει να ακολουθήσουν περιοριστική πολιτική, όχι οι δικές μας».

Ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου της Κίνας έχει ενισχυθεί 73% φέτος, αναγκάζοντας την Παγκόσμια Τράπεζα να προειδοποιήσει για την πιθανότητα φούσκας στις αγορές μετοχών και ακινήτων μετά και τη φετινή αύξηση του δανεισμού στα επίπεδα ρεκόρ των 1,27 τρισ. δολαρίων. «Η εποχή του φθηνού χρήματος πλησιάζει πιθανότατα στο τέλος της», εκτιμά ο οικονομολόγος στην Daiwa Securities και πρώην μέλος της Τράπεζας της Αγγλίας, Κόλιν Ελις.

No comments: