Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει την απόφασή της για υπαγωγή της Ελλάδας στα όσα προβλέπει το άρθρο 104, παράγραφος 8, της Συνθήκης του Μάαστριχ για τις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα, που αποτελεί τον προθάλαμο για την υπαγωγή της στο ακόμη αυστηρότερο καθεστώς της παραγράφου 9.
Στο άρθρο 104, παράγραφος 8, αναφέρεται ότι αν το Συμβούλιο διαπιστώσει ότι δεν υπήρξε αποτελεσματική δράση για την εφαρμογή των συστάσεων μείωσης του ελλείμματος, εντός καθορισμένου χρονικού διαστήματος, τότε μπορεί να τις ανακοινώσει δημοσίως.
Μετά, (παράγραφος 9) το Συμβούλιο μπορεί να καλέσει ένα κράτος-μέλος να λάβει εντός συγκεκριμένης προθεσμίας τα μέτρα που κρίνει αναγκαία για τη μείωση του ελλείμματος, τα οποία ουσιαστικά θα τα καθορίζει η Κομισιόν.
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1073520&lngDtrID=251
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η επιδείνωση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα κρατικά έσοδα αποδεικνύονται για το 2009 κατά 3,5% μικρότερα, ενώ οι δαπάνες κατά 2,5% μεγαλύτερες.
Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι αυτό οφείλεται στην αδυναμία των μηχανισμών είσπραξης των φόρων στην Ελλάδα αλλά και στο γεγονός ότι δεν δίνονται στους πολίτες κίνητρα για να είναι φορολογικά συνεπείς. Επισημαίνεται ακόμα ότι οι αυξήσεις το 2008 και το 2009 ήταν μεγαλύτερες από τον πληθωρισμό και ότι αυτό δημιουργεί προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1739793
X. Αλμούνια: Η Ελλάδα δεν εφάρμοσε τις συστάσεις της Ε.Ε. για το έλλειμμα
Τόσο η σημερινή ελληνική κυβέρνηση όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζουν ότι δεν υπήρξε αποτελεσματική δράση τους τελευταίους έξι μήνες για την εφαρμογή των συστάσεων που είχε απευθύνει την άνοιξη το συμβούλιο υπουργών οικονομίας της ΕΕ προς την Ελλάδα, σχετικά με τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3%.http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1739659
Ομως, εξίσου σοβαρό είναι και το γεγονός ότι από τις Βρυξέλλες δεν πέρασε το σχέδιο του προϋπολογισμού, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν απεικονίζει τα μέτρα εκείνα που θα οδηγήσουν στην πραγματική μείωση των ελλειμμάτων, αλλά στηρίζεται στη μεταφορά εσόδων του 2009 (ΕΤΑΚ, τέλη κυκλοφορίας, έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις) στο επόμενο έτος και στον περιορισμό της δαπάνης για την εξόφληση των χρεών των νοσοκομείων στα 800 εκατ. ευρώ (από 2,2 δισ. ευρώ εφέτος), ώστε να εμφανιστεί μειωμένο στο 9,4% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=16&artId=298628&dt=11/11/2009
No comments:
Post a Comment