Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναμένεται να ζητήσει:
- Αυστηρή λιτότητα διαρκείας από όλες τις χώρες της ευρωζώνης, ακόμα και από αυτές που δεν παρουσιάζουν πρόβλημα. Με τη στήριξη της Κομισιόν προτείνει να αυξηθεί η ετήσια δημοσιονομική αναπροσαρμογή από το 0,5% στο 1% του ΑΕΠ για τα κράτη που έχουν έλλειμμα λίγο πάνω από το όριο του 3%, ώστε να είναι ταχύτερη η επίτευξη του στόχου για πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.
- Για τις λεγόμενες αμαρτωλές χώρες, όπως η Ελλάδα, ζητά δέσμευση για πιο σφιχτή δημοσιονομική προσαρμογή και πιο αυστηρή εποπτεία, ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα. Μάλιστα, εάν κριθεί απαραίτητο και κάποια χώρα συνεχίζει να έχει προβλήματα με το δημόσιο χρέος της, η Γερμανία ζητά να εξεταστεί το ενδεχόμενο ελεγχόμενης αναδιάρθρωσής του πριν από το 2013, υπό το πρίσμα ότι τίθεται σε κίνδυνο η σταθερότητα του ευρωσυστήματος (αυτό διασφαλίζεται και από τη συνθήκη της Λισαβόνας).
- Η Γερμανία ξαναθέτει στο τραπέζι την πρόταση για δημιουργία άτυπου διευθυντηρίου (the Berlin Club), όπου μια μικρή ομάδα χωρών της ευρωζώνης που δημοσιονομικά είναι υγιείς, θα ελέγχουν αυτές που βρίσκονται στο "κόκκινο" και θα έχουν δικαίωμα να ζητάνε άμεσα μέτρα.
- Η Γερμανία ζητά επίσης όσες χώρες ενταχθούν στον μηχανισμό στήριξης να είναι υπόχρεες σε αυτόματες ποινές, χωρίς διαβούλευση και προηγούμενη έγκριση από τα συμβούλια. Το Βερολίνο, με αυτόν τον τρόπο, θεωρεί ότι δεν θα μπουν στον πειρασμό να χαλαρώσουν δημοσιονομικά οι χώρες που θα επωφεληθούν από τον μηχανισμό και θα αποφευχθεί το πολιτικό παζάρι.
- Στη γερμανική πρόταση εμπεριέχεται και η ιδέα σύσφιγξης της οικονομικής πολιτικής της Ε.Ε. στη φορολογία, στην αγορά εργασίας και στο συνταξιοδοτικό, διότι θεωρούνται οι βασικές αιτίες για την κρίση στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και στην Ιρλανδία. Το σχέδιο προβλέπει εναρμόνιση όλων των χωρών σε κοινή πολιτική γραμμή για τα πιο πάνω θέματα, η οποία δεν θα χαράσσεται μόνο από την Κομισιόν αλλά και από το λεγόμενο The Berlin Club.
Όσο για τη λύση του ευρωομολόγου, οι Γερμανοί, επισήμως τουλάχιστον, δεν φαίνεται να την προτιμούν και προσανατολίζονται στην αύξηση των κονδυλίων χρηματοδότησης του EFSF.
Άγνωστο παραμένει το πόσο θα συνεισφέρει το ΔΝΤ και με ποιους όρους, εάν το ποσό εκτοξευθεί στο 1,5 τρισ. ευρώ.
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/622702/ArticleNewsWorld.aspx
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment