Κάθε νέο επεισόδιο του σίριαλ της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους είναι απογοητευτικά παρόμοιο – η πλοκή παραμένει η ίδια, με ελαφρώς διαφορετικά χαρακτηριστικά ανάλογα με τη χώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο, εκτιμά με σημερινό του άρθρο στους Financial Times, ο διευθύνων σύμβουλος της Pimco, Mohamed El-Erian.
Ωστόσο, συνεχίζει ο ίδιος, κρίνοντας από ότι έχει συμβεί τον καιρό πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δείχνουν πρόθυμοι να το επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά.
Την περασμένη εβδομάδα, η αύξηση του κόστους δανεισμού έγειρε ανησυχίες για το αν η Πορτογαλία θα μπορούσε να βγει στην αγορά με επιτυχία σε μία προγραμματισμένη δημοπρασία κρατικών ομολόγων. Υπό το φόβο ότι η χώρα θα ακολουθούσε την Ελλάδα και την Ιρλανδία τόσο στο να χάσει την πρόσβαση στην αγορά όσο και στην αύξηση των spreads σε απαγορευτικά επίπεδα, το «ιππικό» των αξιωματούχων αποφάσισε να δράσει.
Σύμφωνα με τον El-Erian, η τακτική που ακολουθήθηκε – παρέμβαση της ΕΚΤ μέσω αγοράς ομολόγων, πρόθεση Κινέζων και Ιαπώνων να αγοράσουν ομόλογα της Ευρωζώνης – είναι η ίδια που είδαμε για την Ελλάδα και την Ιαπωνία, γεγονός που καθιστά τις πιθανότητες επιτυχίας πολύ λίγες.
«Δεν επιλύνεις ένα πρόβλημα χρέους προσθέτοντας νέα χρέη στα υφιστάμενα», σημείωνει ο El-Erian και προσθέτει ότι οι Ευρωπαίοι δείχνουν να έχουν «κολλήσει» σε αυτήν την προσέγγιση. «Πως αλλιώς θα μπορούσε να εξηγηθούν οι δύο βασικές προτάσεις που θα συζητηθούν στη σημερινή σύνοδο – η διεύρυνση των χρηματοδοτικών πόρων και η ικανότητα αγοράς υφιστάμενου χρέους;»
Αν οι προτάσεις αυτές υλοποιηθούν, θεμελιωδώς δεν θα κάνουν τίποτα στην αντιμετώπιση του μη βιώσιμου χρέους και των συνεπειών του στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την απασχόληση, τονίζει ο επικεφαλής της Pimco. Αντιθέτως, θα διευκολύνει την ακόμη μεγαλύτερη και ταχύτερη μετατόπιση του χρέους από τον ιδιωτικό τομέα, στο δημόσιο τομέα, συμπληρώνει.
Αντί να φαντάζονται ότι η προσέγγιση της ρευστότητας μπορεί να ξεπεράσει το πρόβλημα της οικονομικής βιωσιμότητας – και δεν πρόκειται να το κάνει – οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πρέπει να σπαταλήσουν χρόνο για να συζητήσουν το κόστος της «ενεργής τους αδράνειας».
Η συνέχιση μίας αναποτελεσματικής τακτικής μετατρέπει τις δημοπρασίες ομολόγων σε δράμα. Επιταχύνει την έξοδο του ιδιωτικού τομέα από τις αγορές της «περιφέρειας», μειώνοντας σημαντικά τη μελλοντική ζήτηση. Ωθεί τους πιστωτές να αναρωτηθούν για το επόμενο «θύμα», πυροδοτώντας τη μετάδοση της κρίσης και σε άλλες χώρες με καλύτερη πιστοληπτική ικανότητα. Επίσης, επισημαίνει ο El-Erian αποδυναμώνει σταδιακά την ακεραιότητα της ΕΚΤ και αναμένεται να ενισχύσει την πρόσφατη υποαπόδοση των γερμανικών ομολόγων.
«Οι περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι ήρθε η στιγμή για μία άλλη προσέγγιση – αυτό που το περιοδικό Economist ονομάζει plan B. Αυτό περιλαμβάνει την ελεγχόμενη αναδιάρθρωση ορισμένων ευρωπαϊκών χρεών με όρους που θα δίνουν σημαντικές πιθανότητες εκ νέου πρόσβασης στις αγορές στο μέλλον σε βιώσιμα επιτόκια. Αυτό θα συνοδεύεται από μέτρα για τη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης των υπερχρεωμένων χωρών, την προστασία των άλλων, ισχυρών οικονομιών, ενώ θα ωθούν τις τράπεζες και άλλους θεσμικούς κατόχους χρέους που έχει αναδιαρθρωθεί στην αύξηση «προληπτικών» κεφαλαίων.
Παρ’ όλα αυτά, ο E-Erian παραδέχεται ότι ένα τέτοιο σχέδιο δεν είναι εύκολο να καταρτιστεί. Ούτε είναι εγγυημένη η εφαρμογή του. «Ωστόσο αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί σαν δικαιολογία για να εμμείνουν σε μία τακτική που έχει αποτύχει επανειλημμένα και αυτό θα κάνει ακόμη χειρότερη την κατάσταση στην Ευρώπη», καταλήγει.
http://www.capital.gr/news.asp?id=1117752
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment