Παρά τα εναλλακτικά σενάρια για την πορεία της ελληνικής αγοράς το 2011, στην παρούσα φάση το Χ.Α. παραμένει εξαρτημένο από τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, εκτιμούν οι αναλυτές της Eurobank EFG.
Όπως αναφέρουν, η κρίση στην περιφέρεια της Ευρωζώνης έχει επηρεάσει την αντίληψη των επενδυτών σχετικά με το ρίσκο.
«Πιστεύουμε ότι μια άμεση και συλλογική αντιμετώπιση του προβλήματος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι σωτήρια καθησυχάζοντας τους επενδυτές και βελτιώνοντας την αντίληψη για το ρίσκο και σε αυτό συνηγορούν πρόσφατες δηλώσεις στελεχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τονίζουν.
Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, τα παρακάτω ενδεχόμενα είναι υπό εξέταση: (1) επέκταση του μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης (EFSF, στα 440 δις Ευρώ σήμερα), (2) χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης (τρέχον κόστος στο 5-6% για τους προσφεύγοντες στο μηχανισμό ή σε προηγούμενες συμφωνίες στήριξης), (3) αγορές ομολόγων από το μηχανισμό, (4) έκδοση ευρωομολόγων.
Σύμφωνα με την Eurobank EFG, η εφαρμογή ενός ή περισσότερων από τα προαναφερθέντα ενδεχόμενα σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα αποτελούσε σημαντικό θετικό καταλύτη που θα αλλάξει την τρέχουσα εικόνα.
«Δεν αναμένουμε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα άλλαζε την εταιρική κερδοφορία όμως εκτιμούμε ότι θα βελτίωνε την άποψη των επενδυτών για το ρίσκο, καθώς, η αγορά φαίνεται να θέτει κάπως υψηλό κόστος κεφαλαίου στο 17,5%», τονίζουν οι αναλυτές της τράπεζας.
Παράλληλα, εκτιμούν ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για μείωση του λειτουργικού κόστους, γεγονός που θα οδηγήσει σε δημιουργία αξίας ίσης με το 18-19% της κεφαλαιοποίησης τους.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η Eurobank EFG θέτει στόχο για το γενικό δείκτη για το τέλος του 2011 27% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, στις 1.730 μονάδες. Ο στόχος αυτός περιέχει «έκπτωση» 10% λόγω του αυξημένου ρίσκου.
Η δυνατότητα ανόδου που προκύπτει οφείλεται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα από τις εξελίξεις του τελευταίου έτους τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1921365
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment