Ικετεύοντας για βοήθεια τηλεφώνησε στην Angela Merkel ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Jose Socrates, την περασμένη εβδομάδα. Ο βρετανικός Guardian ρίχνει φως στο δραματικό παρασκήνιο πίσω από την προσπάθεια της Λισσαβόνας να αποφύγει την προσφυγή της στο μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Η Merkel βρισκόταν σε συσκέψεις για το ευρώ, όταν το τηλέφωνο χτύπησε στην καγκελαρία, γράφει ο Guardian. Ο Socrates, από τη Λισσαβόνα, ζητούσε βοήθεια. Μάρτυρες αναφέρουν ότι ο Πορτογάλος πρωθυπουργός θα έκανε τα πάντα για να πείσει το Βερολίνο, την ώρα που οι αγορές πίστευαν ότι η χώρα του θα ήταν η τρίτη που θα ζητούσε διάσωση, μετά την Ελλάδα και τη Γερμανία.
Ρώτησε τη Merkel για το τι θα έπρεπε να κάνει και υποσχέθηκε να κάνει ό,τι αυτή του ζητούσε, με μία μεγάλη εξαίρεση: Δεν επρόκειτο να ζητήσει διάσωση, με τους όρους που αυτή θα συνεπαγόταν.
Σύμφωνα με τα όσα κυκλοφορούν στο Βερολίνο, η Merkel άφησε τον Socrates να περιμένει, όσο εκείνη αναζητούσε τις απόψεις των σημαντικών προσκεκλημένων της, του επικεφαλής του ΔΝΤ Dominique Strauss-Kahn και του Ιταλού υπουργού Οικονομικών Giulio Tremonti, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής της καμπάνιας υπέρ του ευρωομολόγου.
Η Merkel ρώτησε τον Strauss-Kahn για το δίλημμα που της είχε θέσει ο Socrates. Όμως, ο ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ δεν ήταν θετικός. Οι πορτογαλικές υποσχέσεις είναι μάταιες, φέρεται να της είπε, αφού ο Socrates δεν πρόκειται να ακολουθήσει όποιες συμβουλές και εάν του έδιναν.
Ο Guardian χαρακτηρίζει το περιστατικό σαν δείγμα του μεγάλου προβλήματος επικοινωνίας που έχει η Ευρώπη. Μεταφέροντας την άποψη ενός υψηλόβαθμου Γερμανού αξιωματούχου, η εφημερίδα επισημαίνει ότι ακόμα και στο αποκορύφωμα της κρίσης, οι ηγέτες της ΕΕ έχουν πρόβλημα να μιλήσουν ο ένας στον άλλο, αφού το επίπεδο της μεταξύ τους εμπιστοσύνης είναι πολύ χαμηλό.
Δείγμα του χάσματος επικοινωνίας των Ευρωπαίων ηγετών ήταν και η αδυναμία τους να συμφωνήσουν για την επέκταση του μηχανισμού διάσωσης των 750 δισ. ευρώ, την ώρα που η Κομισιόν τάσσεται υπέρ της πρότασης, αλλά η Γερμανία δεν είναι πρόθυμη να συμφωνήσει.
Το γεγονός ότι τα θεμελιώδη των οικονομιών της Ευρωζώνης οδεύουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις μπορεί να εξηγήσει σε κάποιο βαθμό τις διαφορές στις απόψεις. Η Γερμανία και η Β. Ευρώπη εξέρχονται ισχυρές από την ύφεση, ενώ η Ν. Ευρώπη βαλτώνει στο φαύλο κύκλο του χρέους και του αποπληθωρισμού.
Το ευρώ βρίσκεται σε κίνδυνο και οι διαφορές ανάμεσα στους ηγέτες εντείνουν το ρίσκο.
Την ίδια ημέρα που ο Socrates εισέπραξε την απόρριψη του Βερολίνου, ο πρόεδρος της Κομισιόν José Manuel Barroso ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες ότι το fund διάσωσης θα έπρεπε να ενισχυθεί.
Δημοσίως, η Merkel και ο υπουργός Οικονομικών της, Wolfgang Schaeuble, περιέγραψαν την παρέμβαση του Barroso ως «μη αναγκαία». Ιδιωτικά, το γραφείο της καγκελαρίας είπε στον Barroso «να το βουλώσει», λέγοντάς του ότι το fund διάσωσης δεν είναι δουλειά του, αφού δεν δουλεύει με τα δικά του χρήματα, αναφέρει ο Guardian,
Οι εντάσεις στις διαπραγματεύσεις για το ευρώ βγήκαν στην επιφάνεια με τις αναφορές στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν έγινε η διάσωση της Ελλάδας και με την Ιρλανδία να διαμαρτύρεται ότι οι ισχυρές δυνάμεις της ΕΕ την φοβέρισαν. Τώρα, είναι η σειρά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας να νιώσουν την πίεση των ισχυρότερων εταίρων τους, καταλήγει ο Guardian.
José Sócrates reportedly begged for help last week as Portugal became the latest eurozone country tipped for a bailout. But the cynical response reveals rising tensions within the bloc
No comments:
Post a Comment