Aυτό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από πρόσφατη έκθεση του οίκου αξιολόγησης όπου τονίζει πως οι αξιολογήσεις που έχει θέσει ο ίδιος για τις χώρες της περιφέρειας και τις τράπεζες τους, είναι πολύ υψηλότερες από αυτές που τοποθετεί η αγορά!
Συγκεκριμένα, η αξιολόγηση της Moody’s για την Ελλάδα και για τις ελληνικές τράπεζες είναι Ba1. Ωστόσο, αυτη της αγοράς είναι C για τη χώρα και Ca για τις τράπεζες.Για την Ιρλανδία, είναι Ca για τις τράπεζες και Caa2 για τη χώρα, όταν η αξιολόγηση της Moody’s είναι Βa2 και Βaa1 αντίστοιχα.
Για την Πορτογαλία, η αγορά αξιολογεί με Caa2 τις τράπεζες και με Caa1 τη χώρα, όταν η Moody’s βαθμολογεί με A2 και Α1 αντίστοιχα.
Για την Ισπανία, το rating της Moody’s είναι Αa1 και A1 για τις ισπανικές τράπεζες. Η πιστωτική αγορά βαθμολογεί όμως την Ισπανία με B1 και τις τράπεζές της, με Β3.
Και για το Βέλγιο οι διαφορές είναι ανάλογες. Α1 δίνει η Moody’s για τις τράπεζες και Αa1 για τη χώρα. Η αγορά των CDS αξιολογεί τη χώρα με Βa2 και τις βελγικές τράπεζες με Ba1.
Η αξιολόγηση της Moody’s για την Ιταλία και για τις ιταλικές τράπεζες είναι Αa2 και A2 αντίστοιχα, ωστόσο αυτή της αγοράς είναι Βa2 για τη χώρα και Α2 για τις τράπεζες.
Αξίζει μάλιστα να αναφέρουμε πως όπως τονίζει η Moody’s, το 64% των ευρωπαϊκών τραπεζών αξιολογούνται από την αγορά των CDS έξι ή και παραπάνω βαθμίδες χαμηλότερα από ότι τις αξιoλογεί ο ίδιος και καταλήγει στο ότι η πιστωτική αγορά εκτιμά ότι το τραπεζικό σύστημα κάθε χώρας είναι στα ίδια ή και σε χειρότερα επίπεδα από ότι η ίδια η χώρα. Ετσι οικονομίες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, δεν πρόκειται να μπορέσουν να στηρίξουν τις τράπεζές τους, όταν έρθει «εκείνη» η στιγμή.
ρεπορτερ
___________________________________
Εννοείται πως μας φέρονται καλά...
No comments:
Post a Comment