28.7.11

Ενστάσεις πορτογαλικών τραπεζών στο πακέτο

Ζητούν αλλαγή των όρων, παραπονούμενες ότι δεν δίνεται διέξοδος στα προβλήματα ρευστότητας
 
Αλλαγή στους όρους του πακέτου οικονομικής βοήθειας που έλαβε η Πορτογαλία από την Ε. Ε. και το ΔΝΤ, ύψους 78 δισ. ευρώ, ζητούν οι τράπεζες της χώρας, παραπονούμενες ότι δεν δίνεται διέξοδος στα προβλήματα ρευστότητας του κλάδου. Οπως αποκαλύπτουν πηγές της Wall Street Journal, οι όροι του πακέτου που αφορούν τον τραπεζικό κλάδο θα οδηγήσουν, εν τέλει, σε πτώση του δανεισμού και θα πλήξουν, κατά συνέπεια, περαιτέρω την οικονομία. Το αίτημα αυτό αναμένεται να διατυπωθεί από επίσημους εκπροσώπους των πορτογαλικών τραπεζών σε συνάντηση με την Ε. Ε. και το ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα. Αφορά, επί της ουσίας, τα 12 δισ. που προβλέπονται στο πακέτο οικονομικής βοήθειας των 78 δισ. για τη στήριξη των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών από το κράτος ως ύστατη λύση σε μια επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών. Ενστάσεις διατυπώθηκαν για έναν ακόμη όρο στο δανειοδοτικό πρόγραμμα της Ε. Ε. και του ΔΝΤ. Πρόκειται για τη δυνατότητα που δίνεται στις τράπεζες να εκδίδουν ομόλογα εγγυημένα από το κράτος, ύψους 35 δισ., προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές.
Οι δυσκολίες είναι εμφανείς, δεδομένης της επιφυλακτικότητας των επενδυτών να επενδύσουν ακόμη σε κρατικά ομόλογα της Πορτογαλίας, ζητώντας υψηλές αποδόσεις. Οι υψηλές αποδόσεις μεταφράζονται σε υψηλότερο κόστος για το Δημόσιο. Αντιστοίχως, το κόστος άντλησης κεφαλαίων στη διατραπεζική αγορά είναι εξίσου υψηλό, λόγω του κλίματος αβεβαιότητας για την έκβαση της δημοσιονομικής κρίσης.
Παράγοντες του κλάδου υποστηρίζουν ότι τα 12 δισ. θα πρέπει να δοθούν στις τράπεζες για την αποπληρωμή τμήματος δανείων που τους οφείλει το κράτος, συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ. Οι ίδιοι παράγοντες δεσμεύονται ότι αυτά τα χρήματα θα διοχετευθούν απευθείας στην πραγματική οικονομία. «Οροι αναδιάρθρωσης κεφαλαίων των τραπεζών δεν θα πρέπει να υπάρχουν καν.
Αυτά τα χρήματα πρέπει να παραχωρηθούν στον δημόσιο τομέα για να αποπληρώσει τα δάνειά του», δήλωσε ο πρόεδρος της Banco BPI SA, Φερνάντο Ούλριτς στην αμερικανική εφημερίδα. Ανώτατα διοικητικά στελέχη των Banco Espirito Santo SA, Banco Comercial Portugies SA, αλλά και της κρατικής Caixa Geral de Depositos μοιράζονται την ίδια άποψη

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_28/07/2011_450673

_______________________________

Ακόμα και οι ψαράδες πορτογάλοι σκέφτονται περισσότερο...

No comments: