28.7.11

Credit Suisse: "Παρανόηση" τα περί haircut στο PSI


Ως την «μεγαλύτερη ίσως παρανόηση» του προγράμματος συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στην «ανακύκλωση» του ελληνικού χρέους χαρακτηρίζει η Credit Suisse τη μείωση κατά 21% της καθαρής παρούσας αξίας που αναφέρει στην πρότασή του το IIF.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ελβετική τράπεζα, αυτό το haircut 21% «δεν μοιάζει καθόλου με haircut». Και εξηγεί ότι αποτελεί απλά τη διαφορά μεταξύ του 100 και της θεωρητικής αξίας ενός νέου συνόλου ομολόγων που θα διαπραγματευόταν χαμηλότερα της θεωρητικής του αξίας.

Στην πραγματικότητα, οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ποια από τις ειδικότερες προτάσεις θα ακολουθήσουν και έτσι να εμφανίσουν λογιστικές ζημιές μεταξύ 0% και 21%, χωρίς μείωση της καθαρής παρούσας αξίας.

Ο λογιστικός τους χειρισμός παραμένει ακόμη ασαφής, ωστόσο οι ελληνικές τράπεζες υποστηρίζουν, σύμφωνα με την έκθεση, ότι θα υπάρξει κάποιου είδους φορολογική «ασπίδα».

Η Ελλάδα δεν έχει χρεοκοπήσει» σημειώνει μεταξξύ άλλων η Credit Suisse, σχολιάζοντας την επόμενη μέρα μετά τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Η σταθερότητα της δυναμικής του χρέους βέβαια δεν είναι ακόμη εξασφαλισμένη. Τα συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (CDS) έχουν υποχωρήσει από τις 2.500 μονάδες βάσης στις 1.600 μονάδες, που μετά δυσκολίας θεωρείται βιώσιμο επίπεδο (τα CDS της Ισλανδίας συγκριτικά διαμορφώνονται στις 300 μ.β.) Μέρος της πτώσης μάλιστα, εξηγείται από την μειούμενη πιθανότητα τα CDS να ενεργοποιηθούν από μια χρεοκοπία.

Ξεχωριστά, ο οίκος τονίζει την ανάγκη για ελληνικές αποκρατικοποιήσεις, χαρακτηρίζοντας ωστόσο το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης «υπεραισιόδοξο». Οι στόχοι για την επίτευξη βιωσιμότητας του χρέους λαμβάνουν υπόψιν ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων τεράστιας κλίμακας.

Στο ερώτημα «είναι η Ελλάδα πράγματι μη ανταγωνιστική» η Credit Suisse, λαμβάνει υπόψιν το κυκλικά προσαρμοσμένο έλλειμμα και απαντά «μάλλον όχι». Ο οίκος εξηγεί πως δεδομένου ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει πρωτογενές έλλειμμα 0,9% το 2011 εν μέσω βαθιάς ύφεσης, σίγουρα η ανάκαμψη θα φέρει πλεόνασμα, όπως προβλέπει το ΔΝΤ ότι θα γίνει το επόμενο έτος. Υπό αυτή την έννοια συλλέγονται επαρκείς φόροι (ακόμα κι αν το φοροεισπρακτικό σύστημα είναι προβληματικό) και μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα έλυνε τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας. Απλούστερα η Credit Suisse το θέτει ως εξής: η άποψη πως το βαρύ φορτίου του χρέους είναι το σύμπτωμα, παρά η αιτία της κρίσης, μοιάζει λανθασμένη.

http://www.capital.gr/News.asp?id=1250048

_____________________________________________



Αναδημοσίευσα ακόμα μια μετάφραση της έκθεσης αλλά αυτή είναι καλύτερη! (η μετάφραση!)


Όμως το ζουμί είναι αλλού ("δεν μοιάζει καθόλου με haircut"), τα εξήγησε σε ταληράκια ο Τέκι, μη τα ξαναλέμε...



Πηγή:www.capital.gr

No comments: