26.7.11

Περικοπές δαπανών από Kύπρο για να αποφύγει πακέτο διάσωσης

Reuters, A.P.
Επιδιώκοντας να αποφύγει τον κίνδυνο προσφυγής της σε ένα πακέτο διάσωσης, η Κύπρος προχωρεί σε περικοπές δαπανών, ακολουθώντας και τις προτροπές του επικεφαλής της Κεντρικής της Τράπεζας, Αθανάσιου Ορφανίδη. Το κυβερνών κόμμα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήρθαν σε προκαταρκτική συμφωνία για την επιβολή μέτρων λιτότητας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται περικοπές δαπανών και ιδιωτικοποίηση του χρηματιστηρίου της χώρας. «Το πακέτο μέτρων θα βοηθήσει την Κύπρο να ανταποκριθεί στις δημοσιονομικές της υποχρεώσεις και να επιλύσει τα μακροπρόθεσμα οικονομικά της προβλήματα», διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στεφάνου.
Η πρόσφατη καταστροφική έκρηξη, η οποία έπληξε το δίκτυο ηλεκτροδότησης, στοίχισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους και αναμένεται να επιδεινώσει τη δημοσιονομική κατάσταση. Κρατικοί αξιωματούχοι καταβάλλουν προσπάθειες να περιορίσουν τον αντίκτυπο στον τουρισμό, ο οποίος ισοδυναμεί με το 15% του ΑΕΠ. Συνολικά, οι διαδοχικές διακοπές ρεύματος επηρεάζουν δυσμενώς την παραγωγικότητα των εταιρειών ειδικά σε αυτήν την υψηλότερη τουριστική περίοδο και δυσχεραίνουν την καθημερινότητα. Επιπλέον, η χώρα καλείται να αντεπεξέλθει σε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, την ώρα που παραμένει ευάλωτη απέναντι στο ενδεχόμενο «μετάδοσης του ιού» της Ελλάδας, η οποία πρόκειται να λάβει δεύτερο πακέτο στήριξης με συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών.
Ωστόσο, επισήμως δεν δόθηκαν λεπτομέρειες των επιμέρους μέτρων, τα οποία αποσκοπούν να εξορθολογήσουν τα δημόσια οικονομικά της Κύπρου ώστε να αποφύγει την κρίση. Το γεγονός ότι τόσο η κλίμακα όσο και η στόχευσή τους δεν έχουν διευκρινιστεί ίσως να επιτείνει την αβεβαιότητα στις αγορές, καθώς εγείρει ερωτήματα για την επάρκεια των κυβερνητικών πρωτοβουλιών. Ο κ. Στεφάνου, εντούτοις, δήλωσε πως οι προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις δεν είναι επιθετικές, ενώ οι περικοπές δεν μοιάζουν με τις αντίστοιχες των χωρών της Ευρωζώνης που χτυπήθηκαν από την κρίση, εφόσον η κυπριακή οικονομία είναι ισχυρή. Το κόστος αποκατάστασης του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού, πάντως, αποτιμάται στο 1 δισ. ευρώ, δηλαδή το 5,6% του ΑΕΠ, και σύμφωνα με τους οικονομολόγους θα αφαιρέσει μία ποσοστιαία μονάδα από την προβλεπόμενη ανάπτυξη του 1,5% που αναμενόταν για το 2011. «Η Κύπρος χρειάζεται ένα στέρεο σχέδιο για να πείσει τις αγορές πως δεν είναι Ελλάδα», επισημαίνει στο Dow Jones Newswires ο Στέλιος Πλατής, πρόεδρος της Ενωσης Διεθνών Επενδυτικών Εταιρειών Κύπρου. «Οι αγορές βλέπουν σε μας τα ίδια συμπτώματα με την Ελλάδα και γι’ αυτό χρειαζόμαστε γρήγορες περικοπές δαπανών».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_26/07/2011_450448

No comments: