28.7.11

HΠΑ: Κρίσιμη ψηφοφορία για το σχέδιο των Ρεπουμπλικάνων

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ κάλεσε του βουλευτές του κόμματός του που αντιτίθενται στο σχέδιό του για αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ να συμβιβαστούν. Σήμερα τίθεται προς ψήφιση το σχέδιο, που βρίσκεται αντιμέτωπο με «ανταρσία» στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων, την ομόφωνη αντίθεση των Δημοκρατικών και απειλή για βέτο από τον πρόεδρο.
Το αναθεωρημένο σχέδιο του Μπένερ θα τεθεί σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν 240 από τις 433 έδρες και χρειάζονται τη στήριξη 217 βουλευτών για να περάσει το νομοσχέδιο.
Ο Μπένερ έσπευσε χθες να αναθεωρήσει το σχέδιό του όταν ανάλυση του ανεξάρτητου Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι περικοπές θα ήταν κατά 350 δισ.δολάρια χαμηλότερες από τα 1,2 τρισ. δολ. που είχε ανακοινωθεί αρχικά ότι προέβλεπε σε διάστημα δεκαετίας.
Ο Μπένερ έχει βρεθεί αντιμέτωπος με αντιδράσεις από Ρεπουμπλικάνους βουλευτές που τάσσονται υπέρ του συντηρητικού κινήματος του Κόμματος του Τσαγιού (Tea Party), αλλά προσπαθεί πυρετωδώς να ενισχύσει τη στήριξη για το σχέδιό του, το οποίο δεν αναμένεται να περάσει στη Γερουσία, αλλά η θέση του θα ενισχυθεί εάν καταφέρει να κερδίσει τις 217 ψήφους που απαιτούνται για να περάσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Γερουσίας Χάρι Ρέιντ έχει καταρτίσει εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο, όπως υποστηρίζει, θα μπορούσε εύκολα να τροποποιηθεί για να συμπεριλάβει στοιχεία από το σχέδιο Μπένερ ώστε να κερδίσει τη στήριξη και των δύο κομμάτων στη Γερουσία.
Το σχέδιο Ρέιντ περιλαμβάνει μία παραχώρηση των Δημοκρατικών σχεδιασμένη για να κερδίσει τη στήριξη των Ρεπουμπλικάνων: καμία αύξηση της φορολογίας. Παράλληλα προβλέπει μεγαλύτερες περικοπές στις δαπάνες από το σχέδιο Μπένερ.
Το Tea Party καλεί του Ρεπουμπλικάνους βουλευτές να απορρίψουν κάθε συμβιβασμό, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου Μπένερ.
Το νέο σχέδιο Μπένερ προβλέπει την περικοπή δαπανών κατά 917 δισ. δολάρια μέσα σε μια δεκαετία και αύξηση του ορίου δανεισμού κατά 900 δισ.δολάρια, καλύπτοντας τις δανειακές ανάγκες των ΗΠΑ μέχρι περίπου το Νοέμβριο.
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αντιτίθεται στο σχέδιο Μπένερ καθώς αυξάνει το όριο δανεισμού μόνο προσωρινά, με κίνδυνο να επαναληφθεί το αδιέξοδο στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2012.
Δημοκρατικοί βουλευτές δήλωσαν ότι ελπίζουν να ενισχυθεί η στήριξη για το σχέδιο Ρέιντ, υπέρ του οποίου τάσσεται ο Ομπάμα, εφόσον το σχέδιο του Μπένερ καταψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ή τη Γερουσία.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ προειδοποίησε χθες ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, καθώς τα μεσάνυχτα της 2ας Αυγούστου η χώρα θα χάσει τη δυνατότητα δανεισμού της για πρώτη φορά, το οποίο σημαίνει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους από το να συμβιβαστούν και να καταλήξουν σε μία συμφωνία για τη μείωση του ελλείμματος και την αύξηση του ανώτατου ορίου δανεισμού.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2026284

No comments: