25.7.11

Το σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων σε περιορισμένα ταληράκια

...

Το κούρεμα που έγινε αρνάκι. NPV Vs WTF
Μετά τις σφαγές του προηγούμενου διαστήματος για τη συμμετοχή ή όχι του ιδιωτικού τομέα στο σχέδιο διάσωσης, σύμφωνα με τα ΜΜΕ η “γερμανική” πρόταση υπερίσχυσε. Με λίγα λόγια οι γερμανοί πρότειναν να πληρώσουν και οι ιδιώτες ομολογιούχοι τον λογαριασμό της ελληνικής χρεοκοπίας αντί να τον πληρώσουν πάλι τα κράτη. Αντίθετα, τρισές, γάλλοι, άγγλοι και έλληνες δεν ήθελαν να ακούσουν κουβέντα για καπιταλισμό. Τι πράγματα είναι αυτά να πληρώνει ένας ιδιώτης μια κακή επένδυση που έκανε?
Διαβάζοντας όμως το λογοτεχνικό κείμενο που εκδόθηκε για την περίφημη συμμετοχή των ιδιωτών στο πακέτο “διάσωσης”, βλέπουμε πως τελικά είναι πιο πιθανό το περίφημο κούρεμα των ομολόγων να είναι πολύ κοντά στο 10% (όσο τόκοι 2,5 ετών δηλαδή) παρά στο 21% που διαφημίζει το δελτίο τύπου. Για αρχή το 21% είναι ύποπτο διότι λέει αφορά το NPV. Αν είστε προσεκτικοί αναγνώστες αυτού του blog θα πρέπει να έχετε ήδη τραβήξει το πιστόλι σας με το που είδατε ένα τριγράμματο αρκτικόλεξο. NPV? WTF? Τι σημαίνει ένα τριγράμματο αρκτικόλεξο στον οικονομικό παπατζισμό? Πως πιθανότατα κάποιος προσπαθεί να σας τη φέρει. Ωραία λοιπόν τι είναι το NPV? Με λίγα λόγια WTF is NPV?
Μια απάντηση έχω να σας δώσω PLW*. Ωραία αυτό σημαίνει πως NPV είναι η αξία του κεφαλαίου του ομολόγου + την αξία των τόκων μέχρι τη λήξη του μείον ο μελλοντικός πληθωρισμός, το κόστος ευκαιρίας και διάφορες άλλες υποθέσεις που το IIF απλά κλήρωσε για να δείχνει ωραίο το νούμερο. Αυτό που μας απασχολεί εμάς ως κράτος είναι το πόσα σκατά λεφτά θα πληρώσουμε για ένα ομόλογο μέχρι τη λήξη του. Άρα για ένα ομόλογο αξίας 1000ευρώ που λήγει του χρόνου χθές με επιτόκιο 4% το κράτος πρέπει να πληρώσει 4%*1000+1000=1040 ευρώ. Άρα τι χάνουν οι τραπεζίτες? Ας το κάνουμε ταληράκια με ένα υποθετικό παράδειγμα.
Είμαι η Kserolas Bank και κατέχω ελληνικά ομόλογα αξίας 4000ευρώ και θέλω να τα ανταλλάξω σε ίσες ποσότητες με το νέο πρόγραμμα για τα ελληνικά ομόλογα. Με συμφέρει? Ας πούμε πως τα ομόλογά μου λήγουν τον 5/2013 με το πολύ καλό επιτόκιο 4,6% και είναι αυτά GR0124021552. Μέχρι πριν το τέλος της συνόδου αυτά τα ομόλογα διαπραγματεύονταν στο 62% της ονομαστικής αξίας τους. Αν τα πούλαγα λοιπόν προχθές στην αγορά θα έπαιρνα πίσω 2480ευρώ στην τσέπη την τρίτη το πρωί.
Αν από την άλλη σε ένα παράλληλο σύμπαν η ελλάδα δεν χρεοκοπούσε και πλήρωνε κανονικά τις υποχρεώσεις της τι θα έπαιρνα? 4000 ευρώ ονομαστική αξία + τόκοι 2 ετών άρα 4000*4,6%=184ευρώ το χρόνο. Με λίγα λόγια οι εισπράξεις αυτών των ομολόγων είναι 4000+184+184=4368 ευρώ που θα έχω στις 21/05/2013 αν όλα πάνε καλά κι ο κόσμος δεν έχει τελειώσει. Κρατήστε εδώ πως αυτό είναι ένα θεωρητικό ενδεχόμενο διότι η ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις τις. Άρα ναι μεν το κράτος θα χρωστά στην Kserolas Bank 4368 ευρώ στις 21/05/2013 αλλά είναι απίθανο να έχει να την πληρώσει.
Ας δούμε όμως τι παίρνω με το πρόγραμμα ανταλλαγής. Δίνω λοιπόν 4000 ευρώ ομολόγων και παίρνω:
  1. 1000ευρώ εγγυημένα από την ΕΕ επενδεδυμένα για μια 30ετία με επιτόκιο 4% τα πρώτα 5 χρόνια, 4,5% τα επόμενα 5 χρόνια και 5% για τα υπόλοιπα 20 χρόνια (μεσοσταθμικό επιτόκιο 4,5% για όλη τη διάρκεια).
  2. 1000 ευρώ σε 30ετές εγγυημένο από την ΕΕ ομόλογο μόλις λήξει το ομόλογο που έχεις στα χέρια σου (δηλαδή στις 21/5/2013) με τα ίδια επιτόκια με το παραπάνω
  3. 800 ευρώ εγγυημένα από την ΕΕ επενδεδυμένα για μια 30ετία με επιτόκιο 6% για τα πρώτα 5 χρόνια, 6,5% για τα επόμενα 5 και 6,8% για τα υπόλοιπα 20 (μεσοσταθμικά 6,42%)
  4. 800 ευρώ σε 15ετές ημι-εγγυημένο ομόλογο με σταθερό επιτόκιο 5,9%
Μπερδεμένο? Όχι πραγματικά πολύ. Ας δούμε λοιπόν τι θα έχει στα χέρια της η KserolasBank στις 21/5/2013 με τη νέα μπίζνα (χρησιμοποιώ τα μεσοσταθμικά επιτόκια)
  1. 1000 κεφάλαιο εγγυημένο + (45+45)τόκοι = 1090 ευρώ
  2. 1000κεφάλαιο εγγυημένο + τους τόκους του παλιού ομολόγου δηλαδή 4,6% ήτοι 1092 ευρώ
  3. 800 ευρώ εγγυημένα + (51,4+51,4όκοι = 903 ευρώ
  4. 800 ευρώ ημι-εγγυημένα + (47,2+47,2)τόκοι = 894 ευρώ
Τελικός λογαριασμός 3979 ευρώπουλα στρογγυλά καλογυαλισμένα και εγγυημένα και με πολύ καλό επιτόκιο για μια 30ετία. Ή αλλιώς 91% ή αλλιώς κουρεματάκι περίπου 9% σε σχέση με το παράλληλο εκείνο σύμπαν όπου η ελλάδα δεν θα χρεωκοπούσε.
Άρα η θεωρητική χασούρα ενός ομολογιούχου είναι περίπου 9% επί του κεφαλαίου του +τόκοι ή σαν να δάνειζε τη χώρα άτοκα για 2,5 περίπου έτη. Τι κερδίζει ο ομολογιούχος από την τράμπα? Ξεφορτώνεται με κόστος μόλις 9% ελληνικά ομόλογα που σε καμία περίπτωση δεν αξίζουν την ονομαστική τους αξία. Στην καλύτερη περίπτωση που έβγαινε στην αγορά να τα πουλήσει θα έχανε μεταξύ 30% και 40% . Ταυτόχρονα κερδίζει ένα πολύ καλό επιτόκιο που μεσοσταθμικά κινείται γύρω στο 5,2% το χρόνο για το καινούργιο του εγγυημένο κεφάλαιο. Και φυσικά κερδίζει την εγγύηση της ΕΕ δηλαδή κυρίως της γερμανίας και δευτερευόντως της γαλλίας.

Βγάλε το λαγό από το καπέλο.
Κάτσε ρε τέκι, ολόκληρη ευρωπαϊκή ένωση πανηγυρίζει για το κούρεμα του 21% και τα απειροαπίθανα δις που θα πληρώσει ο ιδιωτικός τομέας κι εσύ ισχυρίζεσαι πως τους έπιασαν όλους Κώτσους?
Φυσικά και δεν ισχυρίζομαι κάτι τέτοιο. Δεν τους έπιασαν όλους κώτσους, μόνο τους μουζίκους που ονομάζονται κατ’ ευφημισμό πολίτες. Τι λέει το περίφημο σχέδιο? Γιατί διαφημίζουν το 21% (το οποίο ο τρισμέγιστος Βενιζέλος υπονόησε πως τους κοροϊδεύουμε γιατί στην ουσία τους τρώμε περισσότερα) ? Διότι αυτό το νούμερο είναι σέξυ. Και γιατί είναι σέξυ? Διότι όπως είπαμε και πριν το NPV είναι ένα νούμερο που μπορείς να του βάλεις μέσα της παναγιάς τα μάτια για να το κάνεις να φαίνεται ωραίο. Διότι περιέχει μέσα μελλοντικούς πληθωρισμούς που δεν γνωρίζουμε (ούτε αυτοί που το συντάσσουν), εναλλακτικές επενδύσεις που επίσης δεν γνωρίζουμε, αποτιμήσεις που δεν γνωρίζουμε και διάφορες άλλες μελλοντικές προβλέψεις στις οποίες ξέρουμε πόσο ικτρά έχουν αποτύχει οι τραπεζίτες που έβγαλαν αυτό το νούμερο. Αν για παράδειγμα ως μέτρο σύγκρισης πάρουμε την αγοραία αξία των ελληνικών ομολόγων το προηγούμενο τρίμηνο, το συγκεκριμένο σχέδιο ωφελεί τις τράπεζες κατά τουλάχιστον 20%. Αν πάρουμε για παράδειγμα ως μέτρο σύγκρισης τη δεδομένη αδυναμία αποπληρωμής των ομολόγων του ελληνικού κράτους και του κουρέματος που τρώνε τα ομόλογα των χρεοκοπημένων χωρών παραδοσιακά (γύρω στο 50% χοντρικά) τότε το παρόν σχέδιο είναι τουλάχιστον κατά 40% συμφέρον για τους τραπεζίτες.
Άρα όπου ακούτε NPV μπορείτε να φαντάζεστε πως αυτός που έβγαλε αυτό το νούμερο τράβηξε έναν λαγό από το καπέλο του, πόσο μάλλον αν σκεφτείτε πως οι προβλέψεις που έκανε αφορούν 30 χρόνια στο μέλλον. Και εντάξει θα άφηνα μια πιθανότητα να έχουν φέρει από τον τάφο τον νοστράδαμο να κάνει τις προβλέψεις, αλλά είναι αυτός ο δράκος της αποκάλυψης πίσω από την πλάτη μου που διαβάζει τώρα αυτό το κείμενο και μου απαγορεύει να το πω, γιατί αν το κάνω θα πεθάνω με τον ίδιο τυχαίο τρόπο που πεθαίνουν διάφοροι άγγλοι whistleblowers σκανδάλων την τελευταία δεκαετία (κι εκείνος ο τεχνικός της Vodaphone που αυτοκτόνησε για να μην ξεχνάμε πως ανήκουμε κι εμείς στη δύση)
*επεξηγήσεις συμβόλων
NPV=Net Present Value
WTF=What the Fuck
PLW=Praise the Lord for Wikipedia

Ο μαλάκας
Τι κερδίζει η ελλάδα από την ιστορία? Το τρίτο το μακρύτερο κι ας βρεθεί ένας καραγκιόζης να το αμφισβητήσει. Προσέξτε: Το κούρεμα του 9% αφορά μόλις 135δις ευρώ του συνολικού χρέους και αφορά 10% επι του κεφαλαίου δηλαδή μόλις 13,5δις. Αν βάλουμε και τα επιτόκια τότε το κούρεμα μειώνεται περίπου στο 9%. Άρα από χρέος 350δις αυτή τη στιγμή, θα γλυτώσουμε 13,5δις ή αλλιώς μείωση χρέους (μη λιποθυμήσετε) 3,8% ή αν το θέλετε σε πιο σέξυ μορφή σχεδόν 6% του ΑΕΠ.

διαβάστε το ολόκληρο, εδώ μόνο περιορισμένο, στου Techie Chan - Η κάρα του Αγίου Φλώρου (βατοπαιδίου)

No comments: