Συνεδρίαση δύο όψεων που ξεκίνησε με “πτωτική ουρά” και συνέχισε με σημαντική Τραπεζική αντίδραση, που είχε σαν “καύσιμο” τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Ρωσική Τράπεζα VTB ενδιαφέρεται για στρατηγική συμμετοχή στην
MPB, κάτι που έδωσε σημαντική κινητικότητα και ακόμα σημαντικότερα ημερήσια κέρδη στις περισσότερες εταιρείες του ομίλου.
Μάλιστα η
MPB, απαντώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Πολίτης” στο οποίο γίνεται η παραπάνω αναφορά, επιβεβαίωσε ότι έχει γίνει δέκτης ενδιαφέροντος συμμετοχής από αριθμό αξιόπιστων στρατηγικών επενδυτών, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει οτιδήποτε προς ανακοίνωση.
Όμως οι φήμες εντάθηκαν κάνοντας τον γύρο της Αγοράς και μάλιστα κάποιες από αυτές αναφέρουν ότι οι Ρώσοι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν premium επί της μετοχής για να αποκτήσουν τον έλεγχο της Marfin.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης και πριν πάρουν έκταση οι φήμες – δημοσιεύματα, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 714,97 μονάδες (-1,67%) και ο Τραπεζικός μέχρι τις 346,23 μονάδες (-5,7%).
Επίσης αξίζει υποσημείωσης, ότι το ενδιαφέρον για άλλες (πλην Κυπριακών) Τραπεζικές μετοχές διευρύνθηκε κατά τα τελευταία 90 λεπτά (μέχρι εκείνη την στιγμή η επιφυλακτικότητα στους περισσότερους Τραπεζικούς τίτλους ήταν έκδηλη), κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο Τραπεζικός δείκτης να κλείσει πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και από το -5,7% να βρεθεί τελικά στο +8,53%
Εννοείται ότι από όλη αυτή την κίνηση βγήκε ένα εξαιρετικό “μεροκάματο” για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες που είχαν το θάρρος να τοποθετηθούν κοντά στα χαμηλά ημέρας (!)
Από τον υπόλοιπο 20αρη, ίσως αξίζει αναφοράς η προσπάθεια αντίδρασης της
ΔΕΗ μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, όμως η γενικότερη συμπεριφορά της μετοχής μόνο “αξιόπιστη” δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.
Με θετικές διαθέσεις ξεκίνησε την συνεδρίαση ο
ΟΠΑΠ που βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 6,88 ευρώ (+2,69%), όμως στην συνέχεια έμεινε από δυνάμεις και τελικά, μέσω των δημοπρασιών, έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, αμετάβλητος.
Εναλλαγές προσήμων και τελικό κλείσιμο με αρνητικό πρόσημο για την Coca-Cola, που και αυτή έκλεισε κοντά στα χαμηλά ημέρας.
Νέο ιστορικό χαμηλό σε κλείσιμο για τον
ΟΤΕ που δεν αποκλείεται να συνεχίσει να “ταλαιπωρείται” από “αναγκαστικές” πωλήσεις για αρκετό διάστημα, καθώς η μετοχή διαγράφεται από τη σύνθεση του Stoxx 600, σύμφωνα με την πρώτη για φέτος τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών της Stoxx. Η αλλαγή θα ισχύσει από την έναρξη της συνεδρίασης της 19ης Μαρτίου 2012.
Πέραν του τίτλου του
ΟΤΕ, από την ίδια ημέρα διαγράφονται από τη σύνθεση του δείκτη οι μετοχές των Mediaset Espana Comunicacion, M6 Metropole Tv, Bco Comercial Portugues, Meyer Burger Technology, Cable & Wireless Worldwide, Essar Energy, Areva και Rtl Grp. Ταυτόχρονα, προστίθενται στη σύνθεση του Stoxx 600 οι μετοχές: Evraz, Ashtead Grp, Imagination Technologies Grp, Btg, Ds Smith, Pz Cussons, Easyjet, Lundbergforetagen B Και Gerresheimer.
Να σημειωθεί ότι εκτός Τραπεζικού ταμπλώ, μόνο οι
ΟΤΕ και
ΟΠΑΠ ξεπέρασαν σε συναλλαγές το 1 εκατ. τεμάχια.
Επίσης στις Τραπεζικές μετοχές, ο τίτλος της
MPB έκλεισε μεσοσταθμικά πολύ κοντά στο ανώτατο όριο ανόδου με 1463248 τεμ. ανεκτέλεστο υπόλοιπο αγορών.
Ενισχυμένος και ο ημερήσιος τζίρος (ο μεγαλύτερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων), όμως απέχει σημαντικότατα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ (η τελευταία συνεδρίαση που ο τζίρος ξεπέρασε τα 100 εκατ. ήταν στις 9/2).
Όμως η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση για τον μήνα Φεβρουάριο, ο οποίος δεν συνέχισε τον ανοδικό βηματισμό του Ιανουαρίου.
Έτσι σε μηνιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 6,59% και ο Τραπεζικός 17%. Από την αρχή του χρόνου, τα κέρδη στο 9,28% και 51,59% αντίστοιχα.
Από εκεί και πέρα, αύριο Πέμπτη, 1η Μαρτίου, συνεδριάζει η Διεθνής Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής Ομολόγων (ISDA) ώστε να κρίνει εάν η αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, συνιστά πιστωτικό γεγονός και εάν κατά συνέπεια θα πρέπει να πυροδοτηθεί και η εκταμίευση των CDSs.
Ένα από τα ζητήματα είναι η αναδρομική ισχύς των CACs στα Κρατικά ομόλογα που διέπονται από το Ελληνικό δίκαιο. Οι ρήτρες αυτές αναγκάζουν όλους τους ομολογιούχους να προχωρήσουν στην ανταλλαγή ομολόγων, η οποία όμως… δεν ισχύει για όλους (έχουν εξαιρεθεί τα ομόλογα της ΕΚΤ).
H Ελλάδα μπορεί να ολοκληρώσει την ανταλλαγή ομολόγων και να μειώσει το χρέος της Χώρας χωρίς να χρησιμοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής ευθύνης οι οποίες θα πυροδοτήσουν την πληρωμή των CDS υποστηρίζει η Goldman Sachs.
Η εκτίμηση της Αγοράς είναι ότι τα CACs θα ενεργοποιηθούν οδηγώντας σε “χρεοκοπία” και πυροδοτώντας τα CDS υποστήριξε ο Francesco Garzarelli συνεπικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος του Λονδίνου σε επιστολή του προς πελάτες.
Όμως, “μια εθελοντική συμμετοχή πάνω από το 75% δεν μπορεί να αποκλειστεί” και η Ελλάδα έδωσε σήμα ότι αυτό το ποσοστό μπορεί να είναι αρκετό για να γίνει η συναλλαγή χωρίς τα CACs, υπό την προϋπόθεση ότι θα συναινέσουν οι εταίροι της, υποστηρίζει. “Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα δεν θα ενεργοποιήσει τα CACs και τα CDS, γεγονός που θα αποτιμηθεί θετικά από τις Αγορές”, υποστηρίζει ο Garzarelli.
Μικτή η εικόνα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και στο ξεκίνημα της Wall Street, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τη νέα πράξη μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που έδειξαν και νέο ρεκόρ δανεισμού από τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες (συνολικού ύψους 529,53 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της δεύτερης πράξης μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης διάρκειας 3 ετών ξεπερνώντας και πάλι τις εκτιμήσεις των αναλυτών).
Εν τω μεταξύ, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύχθηκε 3% στο δ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με την αναθεωρημένη μέτρηση του Υπουργείου Εμπορίου. Οι αναλυτές περίμεναν ότι η Αμερικανική οικονομία διευρύνθηκε 2,8% στο δ΄ τρίμηνο. Στην προηγούμενη μέτρηση ο ρυθμός ανάπτυξης είχε εκτιμηθεί στο 2,8%.
Τα βλέμματα στρέφονται στην ομιλία του επικεφαλής της Fed, Ben Bernanke για τις προοπτικές της Αμερικανικής οικονομίας.
"Μικτά σινιάλα" λαμβάνει από την Αμερικανική οικονομία ο Κεντρικός Τραπεζίτης κ. Ben Bernanke, σύμφωνα με το προσχέδιο της ομιλίας του στην Αμερικανική Βουλή για θέματα νομισματικής πολιτικής.
Ο επικεφαλής της Federal Reserve δήλωσε ότι η πρόσφατη βελτίωση στην κατάσταση της ανεργίας έχει θέσει σε επιφυλακή την Κεντρική Τράπεζα, που παρακολουθεί στενά τα στατιστικά στοιχεία τα οποία ανακοινώνονται. Τόνισε ότι η Fed περιμένει πως το ποσοστό της ανεργίας θα υποχωρήσει με βραδείς ρυθμούς στην φετινή χρονιά και τόνισε ότι η Αγορά εργασίας “απέχει πολύ από την ομαλή κατάσταση”.
Ο Αμερικανός Κεντρικός Τραπεζίτης σημείωσε επίσης ότι στην Ευρώπη συνεχίζουν να υπάρχουν προκλήσεις.
Παρά τα διττά μακροοικονομικά μηνύματα σε ΗΠΑ και Ευρώπη, οι Αγορές επιμένουν πλαγιοανοδικά, καθώς, σύμφωνα με αναλυτές, η Αμερική θα συνεχίσει να διοχετεύει ρευστότητα στα Χρηματιστήρια Μετοχών και Εμπορευμάτων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2012 είναι και χρονιά προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Σε ότι αφορά τις Τράπεζες στις ΗΠΑ μπορεί να καταγράφουν μεγάλες μειώσεις στα αποτελέσματα 2011 αλλά έχουν αρχίσει να αυξάνουν τα δάνεια.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Η χθεσινή πίεση με σχετικά περιορισμένο τζίρο αναχαιτίστηκε εύκολα και η Αγορά σήμερα επιβεβαίωσε με τον πλέον έκδηλο τρόπο ότι “διψά” για σημαντικές επιχειρηματικές ειδήσεις,
τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.
Η αντίδραση του Χ.Α. ήλθε
από το σχετικά κομβικό σημείο των 715 μονάδων και ξεκίνησε από MPB και MIG, με προσδοκίες για σημαντική Ρωσική “βοήθεια”, ενώ διευρύνθηκε και σε μετοχές εταιρειών που διαθέτει ποσοστό ο όμιλος Marfin.
Δεν μπορεί να αποκλειστεί η ανοδική “ουρά”, καθώς σε αυτό δείχνει να συνηγορεί και το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα,
με αρκετές από τις Αγορές να διεκδικούν νέα υψηλά έτους.
Θετικό και το μήνυμα από την υπερψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης από τα Κοινοβούλια Φινλανδίας και Ολλανδίας,
ενώ παραμένει ισχυρό ζητούμενο η συμμετοχή στο PSI, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/682329/ArticleMarketComment.aspx