15.3.13

Έλληνες επενδυτές έχασαν 3 εκατ. ευρώ από την εθνικοποίηση της SNS Reaal

Καθολικές απώλειες από την επένδυση τους σε ομόλογο της ολλανδικής τράπεζας SNS Reaal έχουν υποστεί περίπου 30 Έλληνες επενδυτές οι οποίοι έχασαν σχεδόν 3 εκατ. ευρώ, λόγω της απόφασης του νέου υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας και προεδρεύοντος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να κρατικοποιήσει την προβληματική ολλανδική τράπεζα εφαρμόζοντας τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις εκκαθαρίσεις τραπεζών.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», η ολλανδική κυβέρνηση διέσωσε την SNS Reaal επιβάλλοντας την απόλυτη απομείωση των χρεογράφων μειωμένης εξασφάλισης (subordinated) που είχε εκδώσει η τράπεζα.

Έτσι, μείωσε το βάρος της διάσωσης για το ολλανδικό δημόσιο (έβαλε συνολικά 3,7 δισ. ευρώ) επιβαρύνοντας τους μετόχους της SNS Reaal, αλλά και ομολογιούχους μειωμένης εξασφάλισης (επενδυτές που είχαν δανείσει την τράπεζα έναντι προνομιακού επιτοκίου), οι οποίοι υπέστησαν καθολική ζημιά καθώς έχασαν το 100% των χρημάτων τους.

Ένα τέτοιο ομόλογο της SNS είχε διατεθεί στην Ελλάδα από την βρετανική τράπεζα HSBC σε Έλληνες ιδιώτες επενδυτές, χωρίς ωστόσο – όπως υποστηρίζουν- να ενημερωθούν από την τράπεζα ότι το χρεόγραφο αυτό είναι μειωμένης εξασφάλισης.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας, αναφέρεται στις περιπτώσεις της κ. Μαρίνας Χειλάς και του κ. Γιώργου Ζαννάκη οι οποίοι έχασαν το σύνολο των χρημάτων που είχαν επενδύσει σε ομόλογο της SNS Reaal ονομαστικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο και υπέστη καθολικό κούρεμα. Η κ. Χειλά και ο κ. Ζαννάκης συγκαταλέγονται στους 30 Έλληνες επενδυτές πελάτες του τομέα Private Banking της HSBC στην Αθήνα στους οποίους είχε προταθεί το ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης της SNS και οι οποίοι μη όντας σε θέση να αξιολογήσουν τον κίνδυνο κρατικοποίησης της τράπεζας επένδυσαν τις οικονομίες τους σε αυτό.

Ο κ. Ζαννάκης μάλιστα αγόρασε το ομόλογο 14 ημέρες πριν κρατικοποιηθεί η ολλανδική τράπεζα. «Ήμουν από τους τελευταίους στη Ελλάδα που επένδυσε σε αυτό. Το αγόρασα στο 84% της ονομαστικής του αξίας. Ποτέ δεν με είχαν ενημερώσει ότι είμαι junior ομολογιούχος και επενδύω με ρίσκο. Απλά αγόρασα ένα ομόλογο με απόδοση 6,25% και κουπόνι 10%», δήλωσε, τονίζοντας πως πλέον εξετάζει πως θα κινηθεί νομικά τόσο κατά της τράπεζας που του πούλησε το ομόλογο όσο και κατά του Ολλανδικού Δημοσίου.

Η κ. Μαρίνα Χειλά αναφέρει πως η ίδια επένδυσε στο ομόλογο της SNS το σύνολο των χρημάτων που είχε αποκτήσει από πώληση ακινήτου, έχοντας την αίσθηση ότι επενδύει στην τράπεζα μιας χώρας με άριστη πιστοληπτική αξιολόγηση και ασφαλές πιστωτικό σύστημα.

Η ίδια σημειώνει πως η αξιολόγηση που είχε λάβει το ομόλογο της SNS το Δεκέμβριο από την Moody’s ήταν «Baa2» με αιτιολογία ότι η τράπεζα θα λάμβανε κρατική στήριξη. «Η στήριξη που δόθηκε τελικά περιελάμβανε και το κούρεμα μας», σημειώνει η κ. Χειλά, και υποστηρίζει πως αγόρασε πανάκριβα στο 87% της ονομαστικής του αξίας, ένα ομόλογο που τελικά ήταν εξαιρετικά επισφαλές, χωρίς να προειδοποιηθεί  από τους επενδυτικούς συμβούλους της HSBC στην Αθήνα.

Ο Φραν Φάας ο εκπρόσωπος των ομολογιούχων που επλήγησαν από το κούρεμα του τίτλου της SNS δήλωσε πως οι Ολλανδοί και ξένοι επενδυτές κινούνται πλέον νομικά κατά του ολλανδικού Δημοσίου στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, αλλά και κατά των επενδυτικών συμβούλων και των εποπτικών αρχών που ενθάρρυναν τις επενδύσεις στην SNS Reaal η οποία είχε γνωστά προβλήματα την τελευταία τριετία.

Η HSBC στην Αθήνα δεν τοποθετείται επί του ζητήματος τονίζοντας πως δεν σχολιάζει θέματα πελατών της και αναφέρει ότι στα πλαίσια των υπηρεσιών της διαθέτει ομόλογα τα οποία αγοράζονται κατ’ εντολή των πελατών της.

http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=128704

No comments: