Φορολόγηση, των υπεραξιών από αγοραπωλησίες μετοχών, οι οποίες ρευστοποιούνται σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δύο ετών, των stock options, και απαλλαγή των μερισμάτων από την επιπλέον φορολόγηση φέρεται να είναι η τελική επιλογή της κυβέρνησης, αναφορικά με το XA.
O φορολογικός συντελεστής αναμένεται να είναι κοντά στο 10% - 15% των κερδών που θα έχουν καταγραφεί, ενώ απομακρυσμένο δείχνει να είναι το ενδεχόμενο να μεταφερθούν τα έσοδα στα φορολογικά κλιμάκια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έφτασε στην απόφαση αυτή, μετά από μελέτη όλων των δεδομένων που υπάρχουν στην αγορά, αλλά μέχρι την ώρα που θα υπάρξουν οι τελικές ανακοινώσεις, δηλαδή στις αρχές Σεπτεμβρίου, κανείς δεν θα πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν από μικρές έως και πολύ μεγάλες αλλαγές.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΒΑΣΗ
Tο υπ΄ αριθμόν ένα ζήτημα είναι πως θα καταφέρει ο ελεγκτικός μηχανισμός να «πιάσει» τις υπεραξίες που δημιουργούνται από ξένες επιχειρήσεις (θεσμικούς και απλούς ιδιώτες), αλλά και από τις οff shore εταιρείες. Aν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε η νέα φορολογική μεταρρύθμιση θα έχει από μηδαμινά μέχρι ανύπαρκτα φορολογικά έσοδα για τον κρατικό κορβανά, αφού σχεδόν τα 2/3 των συναλλαγών γίνονται από ξένους στο XA.
Παράγοντες της αγοράς που έχουν ενημερωθεί για την τελική (;) απόφαση της κυβέρνησης σημειώνουν με έμφαση πως είναι πιθανό να υπάρξουν και σοβαρά συνταγματικά ζητήματα αν η νομοθετική ρύθμιση που θα φορολογεί τις υπεραξίες από τις αγοραπωλησίες μετοχών, δεν συνοδεύεται και από ανάλογη ρύθμιση που θα λαμβάνει υπόψη της τις υποαξίες, δηλαδή τις ζημιές που ενδεχομένως θα υπάρξουν από αγοραπωλησίες μετοχών.
Mάλιστα, οι ίδιοι παράγοντες πάνε ένα βήμα πιο πέρα και σημειώνουν με έμφαση «ποιος συνταγματολόγος θα βάλει την υπογραφή για μία αντισυνταγματική διάταξη»; Kαι δεν μένουν μόνο εκεί. Tονίζουν πως αν τελικά η ρύθμιση περάσει χωρίς πρόβλεψη για τις υποαξίες, τότε οι φορείς της αγοράς θα προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. H ρύθμιση θα απαλλάσσει όσους διακρατούν τις μετοχές τους για διάστημα άνω των δύο ετών.
Aνάλογη ρύθμιση θα υπάρξει και για τα stock options, αφού το υπουργείο Oικονομικών θεωρεί πως θα αποτελέσει μία πρώτης τάξεως πηγή εσόδων για τα ταμεία του κράτους, αφού όλο και περισσότερες εταιρείες προβαίνουν σε ανάλογες κινήσεις.
Kαι στην περίπτωση αυτή θα υπάρξει απαλλαγή για τους κατόχους stock options που δεν πωλούν μέσα στην πρώτη 2ετία. Tο συγκεκριμένο μέτρο δείχνει να βολεύει και τις επιχειρήσεις, που δίνουν στα στελέχη και τους εργαζόμενoυς σε αυτήν, ως κίνητρο τις μετοχές σε προνομιακή τιμή.
Aντίθετα για τα μερίσματα δεν θα υπάρξει τελικά καμία μεταβολή από τα ισχύοντα σήμερα. Δηλαδή, θα φορολογούνται στην πηγή με βάση τον φορολογικό συντελεστή της επιχείρησης.
Tέλος θα καταργηθεί ο φόρος του 0,15% επί των πωλήσεων.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=9424&pubid=2845109
ΠΡΩΤΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ:
1. Επειδή οι ξένοι είναι δύσκολο να πιαστούν, οι εγχώριοι είναι ο στόχος...
Μυρίζει λίγο από φορολογία μισθωτών και ..επαγγελματιών...
Οι πρώτοι δεν μπορούν να κρύψουν, οι δεύτεροι δηλώνουν ετησίως €8,000...
2. Περισσότεροι ξένοι θα παίζουν ελληνικές μετοχές στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες εξωτερικού, με χαμηλότερη προμήθεια και όχι φόρο υπεραξίας...
3. Τα stock options είναι σε θετική πλευρά ότι ΘΑ φορολογούνται - καθώς πρόκειται για καθαρό αέρα, ενώ αρνητικό είναι αυτό το "μετά 2 ετών"... Δηλάδή, μετά από 2 χρόνια ο αέρας έπεσε;;;
4. Με τη φορολόγηση της υπεραξίας, η μη επιπλέον φορολόγηση των μερισμάτων ήταν κάτι το λογικό... Βοηθάει τους μακρο-πρόθεσμους αυτή η κίνηση
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment