Οι ηγέτες της Ευρώπης συμφώνησαν να προσφέρουν σανίδα σωτηρίας ο καθένας για τις προβληματικές τράπεζες της χώρας του, όχι όμως και στην ιδέα ενός συνολικού πακέτου διάσωσης του χρηματοοικονομικού κλάδου της Γηραιάς Ηπείρου, κατά τα πρότυπα του αμερικανικού σχεδίου Πώλσον που εγκρίθηκε τελικά την Παρασκευή.
Στο πλαίσιο της έκτακτης συνόδου για την κρίση που έλαβε χώρα το Σάββατο στο Παρίσι, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, καθώς και οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμφώνησαν στη χαλάρωση των λογιστικών κανόνων, στην από κοινού διαμόρφωση αυστηρότερου ρυθμιστικού πλαισίου για τον χρηματοοικονομικό κλάδο και την χαλάρωση της εν ισχύ κοινοτικής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, ώστε η κάθε χώρα να μπορεί απερίσπαστη να φροντίσει τα του οίκου της.
Δημοσιονομική ανάσα
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξάλλου, εξέφρασαν την άποψη σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να χαλαρώσει και το Σύμφωνο Σταθερότητας, που σημαίνει να επιτραπούν μεγαλύτερα ελλείμματα (ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν το μεγαλύτερο δώρο για την ελληνική κυβέρνηση). Με την ιδέα, ωστόσο, διαφώνησε ο Ζαν Κλον Γιούνγκερ, πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομίας του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup.
«Έκαστη κυβέρνηση θα ενεργεί μεν με βάση τις δικές της μεθόδους και τα δικά της μέσα, αλλά σε συνεννόηση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος είχε αρχικά συγκαλέσει τη σύνοδο.
Γερμανικός σκόπελος
«Πρέπει να ληφθεί άμεση και συντονισμένη δράση», ήταν το σχόλιο της Καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, η άρνηση της οποίας αποτέλεσε και το βασικό σκόπελο στην υιοθέτηση μιας πιο συνολικής λύσης, κατά τα πρότυπα του σχεδίου διάσωσης του χρηματοοικονομικού κλάδου που προώθησε ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ, Χένρι Πώλσον.
«Η κάθε χώρα θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά η κα. Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν οι ηγέτες της Ε.Ε. μετά το τέλος της συνόδου.
Όπως επισημαίνουν αναλυτές, το Βερολίνο εμφανίζεται απρόθυμο να μοιραστεί το κόστος διάσωσης τραπεζών σε άλλες μεγάλες χώρες της Ε.Ε. (Βρετανία; Ιταλία; Γαλλία;), εκτιμώντας προφανώς ότι ο γερμανικός τραπεζικός κλάδος είναι λιγότερο ευάλωτος στην κρίση.
Μετέωρη η Hypo Real Estate
Η μοίρα, όμως, το έφερε έτσι ώστε οι δηλώσεις της κα. Μέρκελ να δοκιμαστούν αμέσως μόλις έγιναν. Το Σάββατο, την ίδια ημέρα που έλαβε χώρα η έκτακτη σύνοδος για την κρίση, η γερμανική Hypo Real Estate Holding AG, ανακοίνωσε ότι η συμφωνία ύψους 35 δισ. ευρώ που ενορχήστρωσε και δεσμεύτηκε να υποστηρίξει οικονομικά το Βερολίνο την περασμένη Δευτέρα, κατέρρευσε επειδή οι γερμανικές τράπεζες που είχαν αρχικά δεχτεί να συνεισφέρουν, έκαναν πίσω.
Ο απολογισμός της συνόδου και κυρίως η μη συμφωνία γύρω από ένα κοινό σχέδιο διάσωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών απογοήτευσε τους οικονομικούς αναλυτές.
Απογοήτευση
Η Ευρώπη «παραμένει νάνος σε σύγκριση με τις ΗΠΑ», όσον αφορά στην αποφασιστικότητά της να δαπανήσει χρήματα, σχολίασε στο πρακτορείο Bloomberg, ο Λώρενς Μπουν, αναλυτής της Barclays Capital στο Παρίσι. «Βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο που ήμασταν πριν τη σύνοδο», επισήμανε.
Ανάλογα σχόλια όμως προήλθαν κι από οικονομικούς αξιωματούχους, τα οποία αντανακλούν το διχασμό που επικρατεί στο εσωτερικό της Ε.Ε.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και νυν γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρως-Καν, υποστήριξε ότι «η κοινή δράση είναι πιο αναγκαία στην περίπτωση της Ευρώπης», διότι η τελευταία είναι πολύ πιο πολύπλοκη από ότι οι ΗΠΑ.
Οι απόψεις του απηχούν την κεντρική θέση του Παρισιού για συνολική αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρώπη. Άλλωστε, η νυν υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, ήταν εκείνη που εν όψει της συνόδου διέρρευσε μεσοβδόμαδα πρόταση για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Ταμείου διάσωσης των τραπεζών, με προϋπολογισμό περίπου 330 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η πρόταση αυτή προσέκρουσε στον γερμανικό σκόπελο.
Διεθνής Σύνοδος
Πάντως, οι ηγέτες της Ε.Ε. στο κοινό ανακοινωθέν τους έκαναν έκκληση για μια την ανάγκη να συγκληθεί «Διεθνής Σύνοδος» όσο το δυνατόν πιο γρήγορα προκειμένου να προωθήσει «μια ρεαλιστική και ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος».
Ο κ. Σαρκοζί, μάλιστα, υπογράμμισε ότι όλοι οι πρωταγωνιστές της αγοράς θα πρέπει να βρεθούν κάτω από την ομπρέλα των εποπτικών αρχών, συμπεριλαμβανομένων των hedge funds και των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης (Moody’s, S&P, Fitch). Επίσης, έκανε λόγο για την ανάγκη επανεξέτασης του συστήματος αμοιβών των ανωτάτων στελεχών στις εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «θέλουμε από όλα αυτά να προκύψει ένας νέος κόσμος. Θέλουμε να θέσουμε τις βάσεις για έναν καπιταλισμό επιχειρηματιών κι όχι κερδοσκόπων».
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=9418&pubid=3397102
No comments:
Post a Comment